Gemeente Breda

Negen nieuwe FMO-projecten in Breda kunnen van start

Vanavond overhandigt wethouder Marja Heerkens cheques aan onder anderen de initiatiefnemers van negen nieuwe gehonoreerde projecten tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Avenue. Voor de oktoberronde van 2009 ontving het team FMO 27 aanvragen voor projecten. De Commissie FMO adviseerde burgemeester en wethouders er 9 geheel of gedeeltelijk toe te kennen en 18 aanvragen af te wijzen. Voor de oktoberronde 2009 wordt ⬠758.000,- aan projecten beschikbaar gesteld, die voor een cofinanciering zorgen van ⬠1.252.000,-.

Sinds de start van het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling in 2007 heeft het Bredase college een kleine 150 projecten gehonoreerd. Allemaal creatieve plannen die zijn bedacht door Bredanaars of door Bredase organisaties of bedrijven. Voorop staat dat de plannen kwetsbare groepen in Breda verder helpen en stimuleren om mee te doen, en dat de sociale samenhang in wijken wordt gestimuleerd. De gemeente wil zoveel mogelijk goede ideeën uit de stad belonen, mits zij voldoen aan de criteria van het fonds. De projecten hebben bij voorkeur een blijvende meerwaarde voor de stad.

Het FMO is een initiatief van de Gemeente Breda dat past bij de koers die de gemeente samen met haar inwoners wil varen: samen met elkaar bouwen aan Breda als sociale stad, waarin zoveel mogelijk mensen meedoen.

In totaal ontvangen 23 initiatiefnemers van FMO-projecten vanavond een geldbedrag in de vorm van een cheque. Het gaat om projecten uit de juni- en oktoberronde, die door het college van burgemeester en wethouders zijn goedgekeurd

Breda, 22 oktober 2009

Bijlage:

Overzicht van de gehonoreerde FMO-projecten, 4de ronde (oktober) 2009.

Thuis Op Straat
Thuis Op Straat zorgt voor een structureel aanbod van sport- en spelactiviteiten voor de jeugd in Hoge Vucht, Doornbos en Linie. De activiteiten vinden plaats op pleinen en straten of bij slecht weer binnen. Na schooltijd, óók âs avonds, in de weekends en tijdens vakantieperioden. TOS biedt aandacht, veiligheid en plezier, maar vraagt ook wat terug: fatsoen, respect en je houden aan de âhuisregelsâ, zodat iedereen het naar zijn zin kan hebben. TOS gaat zich daarnaast inspannen voor de leefbaarheid in deze wijken, onder andere door het organiseren van betrokkenheid van ouders en bewoners.

Bijdrage FMO: ⬠236.500,- voor 3 jaar.
Contactpersoon: Monique van Winkel ; e-mail m.vanwinkel@alleewonen.nl; telefoon: (076) 523 26 00 of 06 46 25 27 92

SBS 3
Drie organisaties in Prinsenbeek, de Beekse Algemene Karnavalsstichting, de scouting Prinsenbeek en de KPJ Prinsenbeek, lossen met hun plan niet alleen gezamenlijk hun eigen huisvestingsproblemen op, maar zorgen er ook voor dat er extra ruimte komt voor allerlei bestaande en nieuwe activiteiten van Prinsenbeekse verenigingen.

Bijdrage FMO: ⬠58.000,-
Contactpersoon: Frank Timmers; e-mail voorzitter@boemeldonck.nl; telefoon 06 10 96 96 67

Van Spelen naar Sporten
De Stichting Bredase Aangepaste Sporten (BAS) wil voor kinderen met een beperking in de leeftijd van 10 tot 18 jaar een wekelijkse spel- en sportactiviteit organiseren. Spelenderwijs worden diverse sporten aangeboden, waarna de kinderen/jongeren de overstap kunnen maken naar een reguliere sportvereniging. Deze nieuwe activiteit is een aanvulling/vervolg op het project âSpelen bij Joepieâ.

Bijdrage FMO: ⬠14.838,- voor 3 jaar
Contactpersoon: Harry van der Avoort; e-mail
info@aangepastesporten.nl; telefoon (076) 578 53 73 of 06 51 76 90 56

VMBO On Stage
Het programma âVMBO On Stageâ heeft als doel om ruim 1000 Bredase VMBO-leerlingen in contact te brengen met 300 beroepsbeoefenaren. Het programma bereidt de leerlingen voor op een passende keuze voor vervolgopleiding en beroep. Hierdoor wordt uitval (voortijdig schoolverlaten) en jeugdwerkloosheid voorkomen.

Bijdrage FMO: ⬠60.000,- voor 3 jaar
Contactpersoon Frank Schuurman; e-mail info@O3+.nl; telefoon (076) 520 38 51 of 06 30 54 17 69

âSilverFitâ voor Westerwiek
Huurdersbelangencommissie ât Ahorntje wil door het gebruik van âSilverFitâ de bewoners van Westerwiek en ouderen in Tuinzigt meer met elkaar in contact brengen en geleidelijk een gezamenlijk activiteitenprogramma uitvoeren voor beide groepen bewoners. âSilverFitâ is een apparaat (3D-camera met een groot beeldscherm) en een spelprogramma, waarmee het bewegen van mensen met een fysieke beperking wordt gestimuleerd.

Bijdrage FMO: ⬠11.900,-
Contactpersoon: Ivonne Peeters; e-mail martivon@casema.nl; telefoon (076) 521 30 33 of
06 22 17 52 25

Halen en brengen
In het samenwerkingsproject âHalen en brengenâ worden VMBO-, MBO- en HBO-studenten ingezet voor aanvullende dienstverlening aan en het organiseren van activiteiten voor de oudere bewoners in de Haagse Beemden en Breda Noord. Dat gebeurt in het kader van de maatschappelijke en beroepsgerichte stages die deze studenten moeten lopen tijdens hun opleiding. De stages vinden plaats in en vanuit het Zorgcentrum Heksenwiel en het Gerrit Rietveldhuis.

Bijdrage FMO: ⬠171.950,- voor 2 jaar
Contactpersoon: H. Reininga; e-mail
h.reininga@singelveste-alleewonen.nl; telefoon (076) 523 26 87

Binding en perspectief
De initiatiefgroep Vadercentrum Breda wil een plek realiseren waar vaders/mannen elkaar kunnen ontmoeten, waar zij leren samenwerken, zich kunnen ontwikkelen, de dialoog aangaan en van gedachten wisselen over themaâs met betrekking tot wijk, stad en samenleving. Ook zal gewerkt worden aan het bevorderen van (arbeids-)participatie en zal aandacht besteed worden aan de rol van vaders in het gezin en bij de opvoeding van kinderen.

Bijdrage FMO: ⬠132.000,- voor 3 jaar
Contactpersoon: Hassan Lamou; e-mail op.maat@live.nl; telefoon 06 20 73 78 84

Â

Jeugd aan Zet in Breda
Het Kenniscentrum van de Koninklijke Nederlandse Krachtsport en Fitnessfederatie (KNKF) gaat 3 Bredase vecht- en trefsportverenigingen ondersteunen om 3 doelen te bereiken:

-het bevorderen van de deelname van de allochtone jeugd (ook meisjes) aan vecht- en trefsporten;

-kwaliteitsverbetering van de verenigingen om de jeugd beter te kunnen begeleiden;

-het vormen van jeugdteams die een belangrijke functie gaan vervullen in het bevorderen van de sociale cohesie in de wijken waar de activiteiten van de verenigingen plaatsvinden.

Bijdrage FMO: ⬠60.000,- voor 2 jaar voor 3 deelprojecten Contactpersoon: Milan Somers ; e-mail somers@tvv.knkf.nl; telefoon 06 41 50 89 00

Zonnebloem Jubileum Theater Tournee Breda
De Zonnebloem Jubileum Theater Tournee zorgt er voor dat veel zieke en gehandicapte bewoners uit Breda én hun begeleiders een heerlijke, onbezorgde theatermiddag hebben. Hiermee wil de Nationale Vereniging de Zonnebloem Breda het welzijn en de sociale participatie van zieke en gehandicapte bewoners bevorderen en de mantelzorgers bedanken voor hun inzet.
Bijdrage FMO: ⬠12.528,-