Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z19435

Vragen van het lid Ten Broeke (VVD) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het bericht dat hij de collectie van het Scheringamuseum wil `redden'. (Ingezonden 22 oktober 2009)

1
Kent u het bericht "Plasterk wil collectie Scheringa redden"? 1)
2
Is het waar dat u een bijdrage wil leveren aan het redden van de kunstcollectie van het Scheringa museum? Zo ja, deelt u de mening dat het eerst aan verzamelaars en andere musea is om daarin te voorzien?

3
Waaruit bestaat de bijdrage waartoe u bereid zegt te zijn? Op welke post van de OCW- begroting vindt u dekking voor een dergelijke investering?
4
Is het waar dat u zich geroepen voelt om deze collectie in stand te houden vanwege "de uitstraling voor de regio en de werkgelegenheid aldaar"? Zou niet het belang van de collectie zelf de enige rechtvaardiging mogen zijn voor eventuele bijstand van de overheid?
5
U was er als de kippen bij om uw hulp toe te zeggen, maar is u al bekend hoeveel nodig zou zijn om de kunstcollectie van het Scheringamuseum bij elkaar te houden in het nieuwe gebouw?
6
Wat vindt u van het feit dat ABN AMRO inmiddels beslag heeft laten leggen op alle schilderijen van het Scheringamuseum? Wat betekent dit voor de mogelijkheden om de schilderijen bij elkaar te houden in het nieuwe gebouw, zoals u zou wensen?
7
Is uw oproep aan investeerders om in de schilderijen van het Scheringamuseum te investeren, op te vatten als een oproep aan andere mecenassen en burgers om kunst te ondersteunen in plaats van dat de overheid deze verantwoordelijkheid overneemt? Zo ja, wat is (behalve die oproep) uw concrete bijdrage aan die herleving van de mecenate cultuur in Nederland?
8
Bent u bereid deze vragen ruim vóór het wetgevingsoverleg Cultuur op 2 november 2009 te beantwoorden?

1) RTL Nieuws, 20 oktober 2009