Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z19438

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de weigering van een leerling in een gymnasiumklas vanwege een tekort aan budget. (Ingezonden 22 oktober 2009)

1
Wat is uw reactie op het feit dat een school een leerling weigert in een gymnasiumklas te plaatsen, omdat "de bekostiging van de scholen niet meer volledig door de overheid zal gebeuren"? 1)

2
Is het toegestaan dat een school als voorwaarde stelt dat het plaatsen van een leerling "niet mag leiden tot extra klassen", omdat dit de school ongeveer 100.000 euro extra per jaar kost?
3
Hoe oordeelt u over de uitspraak van de rector dat dit jaar 1,5% door de school zelf moet worden bekostigd en volgend jaar circa 7%?

4
Heeft de school onvoldoende budget voor nieuwe "verplichtingen" zoals een extra gymnasiumklas, omdat de school genoodzaakt is om de afspraken van het Actieplan Leerkracht uit eigen middelen te betalen?

5
Indien het Actieplan Leerkracht daadwerkelijk zelf wordt bekostigd door de scholen, hoe kunt u dan volhouden dat u dit "volledig vergoed", zoals u zegt in antwoord op mijn eerdere vragen?
2)
6
Deelt u de mening dat leerlingen geen slachtoffer mogen worden van gemaakte afspraken tussen sociale partners, scholen en u zelf? Zo ja, hoe gaat u ervoor zorgen dat deze leerling alsnog in de gewenste gymnasiumklas terecht komt?
7
Deelt u de mening dat het Actieplan Leerkracht er niet toe mag leiden dat scholen er financieel op achteruit gaan of dat scholen dientengevolge een hogere ouderbijdrage vragen? 8
Bent u bereid te inventariseren of ook andere scholen te maken hebben met dit soort problemen waardoor leerlingen niet het optimale onderwijs krijgen? Zo nee, waarom neemt u geen verantwoordelijkheid voor deze problematiek?


1) Brief van rector aan ouder en e-mail van ouder, onderhands aan bewindspersoon gezonden
2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008-2009, nr. 1965