Gemeente Oisterwijk

Internet > Actueel > Meer nieuws/persberichten > Forse maatregelen Oisterwijk voor sluitende begroting 2010
09-10-2009
Forse maatregelen Oisterwijk voor sluitende begroting 2010

Speerpunten worden ontzien

Het college van Oisterwijk legt de raad een sluitende begroting 2010 voor. Om dat te realiseren zijn forse ombuigingsmaatregelen genomen. Naast de ombuigingen (2,4 miljoen) die al in het voorjaar in de perspectiefnota (PPN) zijn aangekondigd, zijn in deze begroting aanvullende ombuigingen voorgesteld voor nog eens bijna 1 miljoen euro.

Korting gemeentefonds

Belangrijkste reden voor de maatregelen is de korting door het rijk op het gemeentefonds. Wethouder Wagenmakers: De crisis gaat ook aan Oisterwijk niet voorbij. De ontvangsten uit de Algemene Uitkering dalen behoorlijk voor de gemeente Oisterwijk. De maatregelen die het Rijk genomen heeft, hebben direct invloed op onze portemonnee. Een sluitende begroting 2010 heeft voor dit college prioriteit. Daarom is er nu gekozen voor forse maatregelen in de uitgavenkant.

Maatregelen

Het college heeft veel ombuigingsmaatregelen moeten nemen. Wethouder Wagenmakers: Het belangrijkste is dat we met een sluitende begroting komen voor 2010. Zo wordt o.a. aan de raad een korting van 3,5% voorgesteld op alle subsidies. De maatregel leidt tot een totale besparing in de begroting van ongeveer 180.000,-. Ook de ambtelijke organisatie moet op verschillende posten inleveren. Het verlagen van ambities op o.a. samenwerkingsverbanden, ICT en het verminderen van personele kosten, leveren een bezuiniging op van 215.000,- in 2010 tot 331.000,- in 2013. Wethouder Wagenmakers is zich bewust van de gevolgen: Ik realiseer me dat deze maatregel velen direct zal raken. Het zijn moeilijke besluiten geweest, maar ze zijn noodzakelijk voor een gezond financieel huishouden op de lange termijn.

Speerpunten ontzien

De zorgelijk financiële situatie is voor het college een prikkel geweest om kritisch te zoeken naar manieren om met minder middelen toch de ambities te verwezenlijken. Daarom is ervoor gekozen om zaken die dit college samen belangrijk vindt, te ontzien. Zaken als de ontwikkeling van Brede Scholen, minimabeleid, bouwen, aandacht voor het buitengebied, integrale handhaving en dienstverlening blijven speerpunten voor dit college in 2010.

OZB

De genoemde ombuigingsvoorstellen hebben met name betrekking op de uitgavenkant. Aan de inkomstenkant gaat de Onroerend Zaak Belasting (OZB) maar met 3% omhoog. Dit is om de kosten van de extra werkzaamheden (jaarlijkse herwaardering en behandeling van bezwaarschriften) in het kader van de uitvoering van de wet WOZ op te vangen. Een trendmatige verhoging van de OZB-tarieven is niet doorgevoerd.

Meerjarenbegroting niet sluitend

De onzekerheid over de financiële situatie in Oisterwijk de komende jaren is behoorlijk groot. Ook het rijk kan ons geen echte duidelijkheid geven over de te verwachten uitkeringen uit het gemeentefonds. Bovendien zijn er in maart 2010
gemeenteraadsverkiezingen, waarbij een nieuwe coalitie nieuwe ideeën kan vormen. Daarom kiest dit college er niet voor om nu drastische maatregelen voor 2011 en verder te formuleren . Wel zal het college samen met de ambtelijke organisatie structurele ombuigingsmogelijkheden aandragen vóór de verkiezingen in 2010. Beleidskeuzes en financiële consequenties daarvan worden dan goed zichtbaar voor een volgende coalitie.

Klik hier om naar de concept-begroting te gaan die eerst door de commissies wordt besproken op 22 oktober, en daarna in de raad op 12 november. Let op: pas wanneer de raad deze begroting heeft vastgesteld, is het pas definitief!

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl