Waterschap Aa en Maas

Beekdal start later

Uitvoering tweede fase project Dynamisch Beekdal start later

De start van de tweede fase van het project Dynamisch Beekdal, rond kasteel Heeswijk, is uitgesteld. De reden hiervan is dat de verlening van de benodigde aanlegvergunning vertraging heeft opgelopen.

Stand van zaken uitvoering
Voor het uitvoeren van de werkzaamheden dient het waterschap in bezit te zijn van een aanlegvergunning. Hiervoor dient de gemeente, Bernheze te toetsen of de werkzaamheden niet in strijd zijn met het bestemmingsplan.

Verder bestaat nog de mogelijkheid dat beroep bij de rechtbank wordt ingediend tegen de beslissing van Gedeputeerde Staten in administratief beroep. De provincie is van mening dat de voor het plan uit te voeren werkzaamheden niet in strijd zijn met het provinciale beleid. Op het moment dat de aanlegvergunning is verleend, is ook bekend of beroep is ingediend. "Zodra daarover duidelijkheid bestaat, kunnen we een besluit nemen wanneer we het beste kunnen starten met de werkzaamheden." Projectmanager Bart Pastor verwacht dat medio december wordt beslist wanneer met de werkzaamheden wordt gestart. Het werk zou eind oktober starten. Waarschijnlijk wordt dit januari 2010.

Werkzaamheden
De kern van de werkzaamheden is het creëren van een open verbinding tussen de Aa en de meander langs kasteel Heeswijk. De meander wordt de hoofdloop van de Aa en watert niet meer af op de kavelsloot langs de Leijgraaf, maar op de Leijgraaf zelf. Daartoe worden diverse maatregelen genomen, zoals: het aankoppelen van de oude meander bij Kasteel Heeswijk op het watersysteem van de Aa, het aanbrengen van natuurlijke stuwende voorzieningen in de oude meander, het verbeteren van de wateraanvoer t.b.v. de slotgrachten van het kasteel en het vervangen van de brug nabij Looz Corswarem en het verbreden van het recreatiepad.

Natte natuurparel
Het tweede traject in het project Dynamisch Beekdal levert een belangrijke bijdrage om de verdroging in het gebied te verminderen. Het gebied rondom kasteel Heeswijk is een Natte Natuurparel. Natte Natuurparels zijn belangrijke natte natuurgebieden met bijzondere ecologische waarden die afhankelijk zijn van water. De meeste van deze gebieden zijn min of meer verdroogd en ook de waterkwaliteit en de inrichting van de beken en kreken laten te wensen over. Hierdoor zijn er te weinig dier- en plantensoorten en de kwetsbare soorten zijn vaak al helemaal verdwenen. Door de oude loop van de Aa te herstellen kan verdroging in de toekomst verminderen.

Dynamisch Beekdal
Het Dynamisch Beekdal is een ambitieus project van waterschap Aa en Maas, de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Sint-Michielsgestel en Bernheze. Doel van het plan: van de Aa tussen Heeswijk-Dinther en 's-Hertogenbosch weer een beek met een natuurlijk karakter maken. Daarmee komt er niet alleen ruimte voor flora en fauna, maar worden ook problemen als wateroverlast en verdroging van het gebied tegengegaan. Goed voor mens én natuur dus. Het beekdal van de Aa wordt in zes fasen ingericht. Na afronding van de tweede fase, de Meander Kasteel Heeswijk, volgen er nog 4 fasen: de meander Middelrode (fase 3), Seldensate (fase 4), meander Hersend (fase 5) en van de Runweg tot aan de A2 (fase 6).

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
Het project Dynamisch Beekdal maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Maas en Meierij.