Ministerie van Defensie

Vaste Kamercommissie Defensie bezoekt Uruzgan

23 oktober 2009, 10.14 uur

Hero Brinkman (PVV) maakt kennis met lokale bevolking tijdens een voetpatrouille met militairen van de Battlegroup in Chora. Een aantal leden van de Vaste Kamercommissie Defensie heeft de afgelopen dagen Uruzgan bezocht. De commissie bracht ook een bezoek aan generaal Stanley McChrystal, de Amerikaanse ISAF commandant, in Kabul. PvdA kamerlid en voorzitter van de commissie, Angelien Eijsink, in gesprek met generaal Marc van Uhm.

In Uruzgan kon de commissie uitgebreid met Nederlandse militairen en diplomaten praten om zo een beter beeld te krijgen van de situatie in het missiegebied en de werkzaamheden van het Provinciaal Reconstructie Team.

Commissie

Bezoek Vaste Kamercommissie Defensie aan UNAMA kantoor in Tarin Kowt

De delegatie van de Vaste Kamercommissie Defensie die Uruzgan bezocht bestond uit de voorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD), Agnes Kant (SP), Angelien Eijsink (PvdA), Maarten Haverkamp (CDA), Hero Brinkman (PVV) en Atzo Nicolaï (VVD).

Programma

In Tarin Kowt spraken de Kamerleden in de residentie van de gouverneur met leden van het provinciale bestuur en gouverneur Assadullah Hamdam zelf. Ook bezochten zij het kantoor van de VN-hulporganisatie UNAMA. Het bezoek werd afgesloten met een wandeling door de provinciehoofdstad.

In Chora liepen de Kamerleden samen met militairen van de Battlegroup een patrouille van anderhalf uur. Daarbij was weer volop gelegenheid om met de lokale bevolking in contact te treden. Er is ook gesproken met de District Chief van de stad, Mohammed Daoud.

De commissie volgde ook presentaties over de verschillende aspecten van het opereren in Uruzgan. Daarnaast werd gesproken met militairen en burgers over hun taken en buiten Kamp Holland zijn verschillende locaties bekeken.

Door het bezoek aan Afghanistan, dat 5 dagen in beslag nam, hebben de Tweede Kamerleden een beter beeld gekregen van de Nederlandse inzet in Uruzgan.