Ministerie van Defensie

NAVO-werkgroep moet besparingen zoeken

23 oktober 2009, 10.41 uur

Een werkgroep van hoge ambtenaren moet in juni 2010 mogelijke oplossingen presenteren om het NAVO-budget op orde te krijgen. Dit hebben de Defensieministers van de 28 NAVO-landen gisteravond tijdens hun beraad in de Slowaakse hoofdstad Bratislava besloten.

De NAVO-bewindslieden geven hiermee een vervolg aan het initiatief dat minister Eimert van Middelkoop in juni dit jaar lanceerde. Op basis van deze voorzet was besloten voorbereidend werk te laten verrichten voor een concrete prioriteitstelling. Ook werd besloten het onderwerp op de agenda te zetten van het huidige ministersoverleg in Bratislava en de volgende NAVO-bijeenkomsten op ministersniveau.

Tekort

Het voorbereidende werk is gedaan en gebleken is dat het militaire budget in 2010 een groot tekort kent. Door de stijgende kosten van de NAVO-operaties en de NAVO-commandostructuur zal het tekort in de daaropvolgende jaren verder oplopen. Ook het investeringsprogramma van de NAVO kent een groot tekort. Op korte termijn moeten dus aanzienlijke besparingen op het budget worden gevonden.

Naast het zoeken naar oplossingen voor de actuele financiële problematiek, zal de werkgroep structurele oplossingen moeten vinden om de budgettaire situatie van de NAVO te verbeteren. Ze gaan zich vooral richten op de moeilijkheden rond de gezamenlijke financiering van projecten en operaties. Ook gaan ze aanbevelingen doen over de hoogte van de budgetten, waarmee het bondgenootschap haar prioriteiten en doelstellingen kan verwezenlijken.

NAVO moet aan de slag

Minister Van Middelkoop is van mening dat de instelling van de werkgroep "een belangrijke stap is naar een oplossing van de budgettaire problemen". Hij vindt dat zijn initiatief "goed is opgepakt, maar dat bij de oplossing van het korte termijn probleem nog te weinig resultaat is geboekt. Er moet dus zo snel mogelijk duidelijkheid komen over de noodzakelijke omvang van de bezuinigingen", aldus Van Middelkoop. "De NAVO moet eerst werk maken van besparingen en efficiëntie. En niet nu al praten over budgetverhoging".

De nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen drong eveneens bij de 28 lidstaten aan om betere prioriteiten te stellen, meer samen te werken en naar meer efficiëntie te streven. ,,De financiële situatie in de wereld maakt het erg belangrijk dat een beetje verbeelding en politieke moed wordt getoond als het aankomt op het geldaspect van wat we doen'', aldus de woordvoerder van Rasmussen.