Groen!

Woonrecht Doel moet blijven

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 22 oktober 2009 in "Ruimtelijke ordening en stedelijkheid", "Wonen"

Vandaag werd in de commissie Economie van het Vlaams Parlement het voorstel van resolutie voor een verlenging van het woonrecht in Doel, ingediend door Filip Watteeuw (Groen!), besproken.

Er is immers nog geen definitieve beslissing genomen over de komst van een Saeftinghedok, laat staan dat er al een vergunning zou zijn afgeleverd. Integendeel, ook vanuit havenkringen (Fernand Huts) wordt openlijk betwijfeld of de bouw van het Saeftinghedok in crisistijd en gezien de teruglopende trafieken, nog een prioriteit moet zijn. Uit verschillende studies blijkt bovendien dat er zeker nog voldoende capaciteit is tot 2030. Voor Groen! is het dan ook duidelijk dat het onder deze omstandigheden absurd en niet verantwoord is om mensen te verplichten Doel te verlaten.

Tijdens de bespreking in de commissie werd duidelijk dat de andere partijen geen steun willen geven aan een verlenging van het woonrecht. De NVA, die voor de verkiezingen nog de petitie had ondertekend om woonrecht op te eisen tot er effectief een bouwvergunning afgeleverd werd, verklaarde dat er in het verleden weliswaar veel fouten gemaakt zijn, maar dat er nu toch verder moet gegaan worden met de sloop van Doel. Sp.a, die eind augustus bij monde van Bert Anciaux nog verklaard had dat er voorlopig geen huizen meer mochten gesloopt worden, had dezelfde reactie. De CD&V op zijn beurt reageerde uiterst kregelig.

Opvallend was dat ook het VB, vertegenwoordigd door Antwerpenaar Jan Penris, geen steun meer bood aan de verlenging van het woonrecht.

De bewoners van Doel zijn nu bezig met het verzamelen van voldoende handtekeningen om spreekrecht in het Vlaams Parlement te krijgen. Groen! ondersteunt hen hierbij en helpt met het inzamelen. Filip Watteeuw: "Een tweede dok, het Saefthingedok is economische onzin, dus dat zal er nooit komen. Doel hoeft dus helemaal niet gesloopt te worden. In plaats van het af te breken, laat er ons opnieuw iets van maken: een culturele haven, een rustig dorp aan de schelde, een thuis. Ik hoop dat de ontmoeting met de bewoners van Doel in het Vlaams parlement de overige partijen tot andere inzichten brengt."

Contact: Filip Watteeuw -
Deel Deel
Filip Watteeuw

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Fractievoorzitter