Politie Groningen

Vrijdag 23 oktober 2009

Provincie Groningen, 23-10-2009

Groningen: politie onderzoekt mishandeling op Museumbrug

De politie doet onderzoek naar een mishandeling van een 18-jarige jongeman uit Winschoten. De Winschoter was donderdagavond vanuit zijn woonplaats met de trein naar Groningen gekomen en werd vlak na middernacht op de Museumbrug op het hoofd geslagen. Hij viel door de klap op de grond en verloor enige seconden zijn bewustzijn. De onbekende verdachte ging er met twee andere jongemannen vandoor in de richting van de Ubbo Emmiussingel. De 18-jarige moest voor behandeling naar het ziekenhuis. Volgens een getuige was het drietal vlak daarvoor ook al vervelend geweest naar andere passagiers in de trein. Vermoedelijk stapte het trio in Hoogezand in de trein. De politie is op zoek naar mensen die meer informatie hebben. Zij kunnen bellen met 0900-8844 (lokaal tarief).

Groningen: diverse vernielingen in Beijum

De politie stelt een onderzoek in naar diverse vernielingen die donderdagavond en nacht hebben plaatsgevonden in de Groningse wijk Beijum. In een paar uur tijd werden zeker dertien autos vernield, werden ruiten ingegooid van een aantal scholen en een woning en werd brand gesticht bij een drankenwinkel. Dit alles vond ondermeer plaats in de Stoepemaheerd, Amkemaheerd, Atensheerd en nabij Kardinge. De politie heeft het vermoeden dat vijf à zes jongeren verantwoordelijk zijn voor de vernielingen. Ze verplaatsten zich per fiets. De politie vraag gedupeerden om aangifte te doen.

Groningen: tweetal aangehouden na drugslevering

De politie heeft donderdagavond in de Weeshuisgang in Groningen twee mannen aangehouden die drugs wilden verhandelen. De 25-jarige man zonder vaste verblijfplaats probeerde te ontkomen toen hij werd aangesproken door de politie . Hij kwam niet ver omdat een andere agent achter een muurtje hem op stond te wachten. In zijn vluchtpoging gooide hij nog zes bolletjes en brokjes harddrugs weg. De 27-jarige verdachte uit Groningen was te verbouwereerd om te vluchten. Beide mannen werden in de boeien geslagen. Tegen het tweetal wordt proces-verbaal opgemaakt.

Hoogezand/Appingedam: inbrekers aangehouden

De politie denkt met de aanhouding van drie mannen een inbraak in Hoogezand en Appingedam te hebben opgelost. Dinsdagmiddag werd ingebroken in een woning aan de Burg. Iewe van Aduardstraat in Appingedam. Uit het buurtonderzoek kreeg de politie relevante informatie. Woensdagmiddag werd ingebroken in een pand aan de Troelstralaan in Hoogezand. Een getuige zag hier drie mannen weggaan en waarschuwde de politie. Die kon het drietal van 19 en 20 jaar uit Amsterdam, Velp en Nieuwegein op de A7 bij Hoogezand aanhouden. De omschrijving van de inbrekers en de auto waarin zij zaten voldeden aan de informatie uit Appingedam. Een deel van de gestolen goederen is teruggevonden. De verdachten zijn ingesloten.

Delfzijl: man met geleende auto in sloot

Een 22-jarige inwoner van Delfzijl heeft donderdagavond pech gehad toen hij een auto leende van een familielid. De Delfzijlster wilde het voertuig keren op de Farmsumerweg, maar had niet door dat hij te dicht bij een sloot was gekomen. Hierdoor rolde de wagen met de achterwielen in het water en bleef deels hangen op een kademuurtje. De bestuurder kwam zonder kleerscheuren uit de auto. Een bergingsbedrijf was nodig om het voertuig uit het water te halen. De politie heeft een rapport opgemaakt.

Delfzijl: twee gewonden bij ongeval na weigering stopteken

Bij een ongeval in Delfzijl zijn donderdagavond twee gewonden gevallen. Een 23-jarige automobilist uit Delfzijl reed over de Hogelandsterweg en kwam via een grasveld tegen een boom tot stilstand. De politie had de auto vlak daarvoor bij een café weg zien rijden en gaf het voertuig in de J.C. Rijpstraat een stopteken. De bestuurder trok zich hier niets van aan en probeerde met hoge snelheid te ontkomen. Agenten zagen dat de auto vlak daarna tegen een boom gereden was. De automobilist probeerde na de aanrijding lopend te ontkomen, maar werd vastgegrepen door een agent. Een 19-jarige inzittende uit Appingedam kroop zelf uit het voertuig, maar raakte ernstig gewond. Beide mannen zijn naar een ziekenhuis gebracht. De 23-jarige Delfzijlster weigerde een bloedproef.

Wagenborgen: Roemenen verdacht van skimpraktijken

De politie heeft donderdagnacht in de G. Boelmanweg in Wagenborgen drie mannen met de Roemeense nationaliteit aangehouden. Het drietal wordt ervan verdacht een poging te hebben gedaan om skimapparatuur te plaatsen in een pinautomaat in het dorp. Een inwoner van het dorp waarschuwde de politie toen hij de onbekende personen s nachts zag rondstruinen bij de pinmachine. Volgens de getuige hadden de mannen allerlei apparatuur bij de hand. Toen agenten de drie mannen ontdekten nabij een buitenlandse auto, bleek een van hen in het bezit van skimapperatuur. De Roemenen zijn ingesloten voor verhoor. Afgelopen week kreeg de politie onder andere meldingen van gedupeerden van een tankstation in Uithuizen. Bij skimmen wordt geprobeerd de bankpas te kopiëren en de pincode te achterhalen.

Groningen: man met drugs aangehouden

Een 25-jarige man uit Huizen is donderdagmiddag door de politie aangehouden voor drugsbezit. Agenten zagen de fietser op de Madoerastraat over het trottoir fietsen. Toen ze de bestuurder aanspraken, ging hij er als een speer vandoor. Na een korte achtervolging kon de man in de boeien worden geslagen. Een omstander vertelde de politie dat de man tijdens zijn vlucht iets onder een bestelauto had gegooid. Op de bewuste plek troffen de agenten een zakje met 18 bolletjes, vermoedelijk cocaïne, en een zakje met 4 bolletjes, vermoedelijk heroïne, aan. De man zit vast, hij wenste zijn naam niet op te geven en had geen Id-kaart bij zich. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: Stadjer beledigt agenten

Een 19-jarige man uit Groningen is donderdagnacht door de politie aangehouden op de Grote Markt in Groningen. De man hield zich op in een portiek en reageerde in eerste instantie niet op aanspreken van de politie. Toen de man weer wat bij zijn positieven was, werd hij door de agenten weggestuurd. Hij reageerde verbaal agressief en beledigde de agenten woordelijk. De man zit vast. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: dronken bromfietser zesde keer aangehouden

Een 51-jarige man uit Groningen is donderdagavond door de politie gecontroleerd op de Oude Kijk in t Jatstraat in Groningen. De bromfietser had te diep in het glaasje gekeken. Op het politiebureau bleek dat hij ruim 1,4 promille alcohol in zijn bloed had. Dit was de zesde keer in vijf jaar dat de dronken rijder door de politie werd betrapt. Zijn rijbewijs was door een eerdere rijontzegging niet meer geldig. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: man aangehouden voor mishandeling

Een 20-jarige man uit Groningen is donderdagnacht door de politie aangehouden op de Grote Markt in Groningen. De agenten spraken met twee jongens uit Beilen (17 en 18 jaar). De jongens vertelden dat zij even daarvoor in een horecagelegenheid aan de Grote Markt door de 20-jarige waren geslagen. De 17-jarige had daarbij een bloedneus opgelopen. De 18-jarige had door de mishandeling een gezwollen gezicht opgelopen. Het tweetal wees de agenten de dader. De man zit vast. De politie stelt een onderzoek in naar de aanleiding van de ruzie.

Groningen: tweetal mishandelt Groninger

Twee 19-jarige mannen uit Bedum zijn donderdagnacht door de politie op het Schuitendiep aangehouden voor openlijke geweldpleging. De twee worden ervan verdacht een 23-jarige man uit Groningen kort daarvoor te hebben mishandeld op de W.A. Scholtenstraat. Een getuige zag hoe de twee mannen bij het slachtoffer, dat op straat lag, stonden. Een van de twee gaf de liggende jongen een trap, aldus de getuige. Daarop waarschuwde de laatstgenoemde de politie die de mannen kort daarop op aanwijzen van de getuige arresteerden. Het tweetal zit vast.

Groningen: winkeldief op heterdaad betrapt

Een 38-jarige man uit Groningen is donderdagmiddag door de politie aangehouden in de Herestraat in Groningen. Agenten in burgerkleding zagen de man, een bekende van de politie, lopen en besloten hem even te volgen. De stillen zagen dat de man een winkel binnen liep en bij de leren jassen ging kijken. Even later kwam hij met een grote tas de winkel uit. Toen de politie de man controleerde, bleek dat hij in de tas een jas ter waarde van 70 euro had gestopt. De verdachte was gewond aan zijn hand. Hij vertelde de agenten dat dit was gebeurd op het moment dat hij het veiligheidslabel van de jas eraf had getrokken. De dief had zelfs het prijskaartje nog in de hand. Het is sinds augustus de vierde keer dat de Groninger op winkeldiefstal werd betrapt. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Provincie Groningen: politie controleert voor veilig verkeer

Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. Morgen, op zaterdag 24 oktober, controleert de politie op de volgende plaatsen:

* N33 A7 Appingedam, snelheid

* N388 Grijpskerk - Zoutkamp, snelheid

Maar ook op andere plaatsen en tijdstippen zijn controles mogelijk. De politie controleerde donderdag 22 oktober op diverse plaatsen op snelheid.

* Groningen, Ulgersmaweg: aantal geregistreerde voertuigen: 868, aantal overtredingen: 58, hoogst gemeten snelheid: 81 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

* Ten post, N360: aantal geregistreerde voertuigen: 1005, aantal overtredingen: 13, hoogst gemeten snelheid: 95 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

* Groningen, Friesestraatweg: aantal geregistreerde voertuigen: 2063, aantal overtredingen: 113, hoogst gemeten snelheid: 101 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Verlichtingscontrole: De politie heeft donderdagavond in de G. Sterringastraat in Groningen gecontroleerd op het gebruik van fietsverlichting. Dertien personen kregen een bekeuring omdat het licht niet aan was. Bij de controle kregen een persoon een boete voor het rijden door het rode licht.