Politie Groningen

Politie houdt babbelaar aan

Waarschuwing om alert te zijn op babbeltrucs

Uithuizermeeden, 23-10-2009 o De politie heeft in Uithuizermeeden een 44-jarige man uit Heerlen aangehouden. De politie verdenkt de man ervan geld van voornamelijk ouderen afhandig te hebben gemaakt. Een inwoner van Uithuizermeeden kreeg argwaan toen de 44-jarige dinsdagavond bij een buurvrouw de woning binnen liep, terwijl zij niet thuis was. Hij waarschuwde de politie die de verdachte in de woning aantrof. De babbelaar heeft met zijn praatjes zeker zeventien mensen gedupeerd. De verdachte is ingesloten voor verder onderzoek.

Zielige verhalen

De laatste weken ontving de politie uit diverse plaatsen in de provincie meldingen over een persoon die met zielige verhalen bij mensen langs de deur ging. De verdachte vertelde dat hij bij familie in de buurt op bezoek wilde gaan, maar dat zij niet thuis bleken te zijn. Hij had geen geld meer om naar huis te gaan en vroeg vervolgens of hij geld kon lenen. Enkele gedupeerden gaven de man tientallen euros. In een paar gevallen vroeg hij de mensen om een glas drinken. Eenmaal binnen stal hij waardevolle spullen.

Alert

Anderhalve week terug waarschuwde de politie via mediaberichtgeving voor de praktijken van de verdachte en om het publiek alert te maken op de handelwijze van de babbelaar. Uit de omgeving van Uithuizermeeden kwamen begin deze week meldingen dat ze de verdachte hadden gezien en hadden herkent van de foto in de media. De man wordt verdacht van babbeltrucs in Winschoten, Delfzijl, Uithuizermeeden, Uithuizen, Usquert, Warffum en Baflo. De verdachte gaf aan dat hij mensen geld afhandig maakte om zijn verslaving te kunnen betalen. De politie waarschuwt om altijd alert te zijn bij onbekenden die aan de deur komen.