Buitenlandse Zaken België


Datum: 22/10/2009

Lancering van het Landmark Global Strategic Initiative on Capacity Development of Supreme Audit Institutions in Aid Recipient Countries

België en de Europese Commissie, hebben samen met Oostenrijk, Canada, Ierland, Nederland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland, het VK, de VS, de AfDB, de IAOB, het IMF, de WB en INTOSAI het Memorandum van Overeenstemming ondertekend dat een nieuw globaal strategisch initiatief aangaande capaciteitsopbouw van hoge controle-instanties (HCI) in hulpontvangende landen lanceert. Na de ondertekeningsceremonie volgde een technische bijeenkomst waarbij de partners tot een akkoord kwamen over de manieren om dit initiatief te verwezenlijken.

Het Memorandum van Overeenstemming is een belangrijk akkoord dat de bereidheid aangeeft van alle partijen om gecoördineerd samen te werken om de oopbouw van de capaciteiten van de HCI's te ondersteunen. Dit strookt met de internationale principes over doeltreffende hulp zoals aangegeven in de Verklaring van Parijs en de Accra Agenda voor Actie. Het 2008 High Level Forum on Aid Effectiveness in Accra legde extra de nadruk op het verhoogde gebruik van de financiële overheidsmanagementsystemen van ontwikkelingslanden. Degelijke nationale overheidsaudits en onafhankelijke, bekwame HCI's zijn de sleutel tot verantwoordelijkheid, goed economisch bestuur en strijd tegen corruptie.

Donoren voorzien nu in steun voor capaciteitsontwikkeling aan HCI's in ontwikkelingslanden. In 2007 verzocht het jaarlijks INTOSAI Congres de donorgemeenschap hun inspanningen te coördineren ten einde de initiatieven van HCI¿s capaciteitsontwikkeling op een duurzame wijze te ondersteunen. Het nieuwe globale strategische initiatief beantwoordt aan dat verzoek; het zal alle partijen de kans geven meer gecoördineerd te werk te gaan, en zo overlappingen te vermijden zowel in acties als in fondsen, zodat beter gebruik wordt gemaakt van de schaarse financiële en humane hulpbronnen.

INTOSAI

INTOSAI is de Internationale Organisatie van Hoge Controle-instanties, een autonome niet-gouvernementele organisatie van 189 leden. De organisatie werd opgericht in 1953, en voorziet een geïnstitutionaliseerde structuur om kennisuitwisseling te promoten en professionele capaciteiten van HCI leden in hun respectievelijke landen te versterken. INTOSAI geniet van een speciale consultatiestatus met de Economische en Sociale raad (ECOSOC) van de Verenigde Naties.