VU medisch centrum

Duidelijk beeld van VUmc helpt bij werving verpleegkundigen

22 oktober 2009

Het werven van verpleegkundigen is op verschillende afdelingen binnen VUmc een probleem. Wat daar de oorzaak van is? "We vissen met z'n allen in dezelfde kweekvijver", aldus Gerard van Tricht, praktijkopleider op de intensive care volwassenen. "Amsterdam loopt voorop met dit probleem. Er zijn veel ziekenhuizen met een intensive care afdeling en te weinig intensive care verpleegkundigen."

De intensive care van VUmc heeft met personeelsaanwas eigenlijk twee stromen. De eerste stroom gaat naar binnen toe, dit zijn de gediplomeerde verpleegkundigen die een opleiding tot intensive care verpleegkundige volgen, ongeveer 10 tot 15 per jaar. De tweede stroom gaat naar buiten toe, dit zijn de gediplomeerden die een kijkje willen nemen buiten VUmc. "We richten ons steeds meer op het behouden van deze laatste groep. We bieden een behoudpremie aan en geven personeel de ruimte om andere dingen te doen", stelt Gerard van Tricht. "Toch begint naar mijn idee het probleem al veel eerder, namelijk bij de verpleegkundige opleidingen. Jaren geleden is er voor gekozen om het MBO om te bouwen van een in-service opleiding naar een MBO opleiding binnen grote ROC's. Daarmee is de opleiding tot verpleegkundige zeker veranderd."

Rondkijken
Om nieuwe medewerkers een indruk te geven van VUmc is vorig jaar voor het eerst 'de dag van de verpleegkundige carrière' gehouden. Er is lang nagedacht over een goed idee om mogelijke medewerkers een indruk te geven van VUmc. Er is toen gekozen om mensen echt op de afdelingen te laten kijken. Dit door middel van workshops, rondleidingen en het tonen van authentieke situaties. De dag verliep erg goed en we hebben er VUmc breed acht nieuwe collega's aan over gehouden. Reden genoeg om het volgend jaar nog eens over te doen."
De volgende 'dag van de verpleegkundige carrière' zal op 19 maart 2010 plaatsvinden. "We zijn dan van plan om het nog breder te maken, zodat zoveel mogelijk afdelingen mee kunnen doen. Ook staan we dit jaar, op 11 en 12 december, op de zorgcarrière beurs die in de RAI wordt gehouden. We zijn nu volop bezig met de voorbereidingen. Het is namelijk lastig om op zo'n groot evenement op te vallen. We willen dat op een creatieve manier oplossen, namelijk door het in scene zetten van bepaalde beroepssituaties. Zodat mensen een duidelijk beeld krijgen van het beroep en wat daarbij komt kijken."

Else Spiering
bron: Tracer