Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. IGZ-rapport 'Het resultaat telt particuliere klinieken 2008: kwaliteitsindicatoren laten een positief beeld zien'

IGZ-rapport 'Het resultaat telt particuliere klinieken 2008: kwaliteitsindicatoren laten een positief beeld zien'

Kamerstuk, 20 oktober 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ/TSZ-2962085

20 oktober 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u mijn reactie op het inspectierapport Het resultaat telt: particuliere klinieken 2008. Het rapport treft u bijgaand aan.

Patiënten en andere belanghebbenden moeten ervan uit kunnen gaan dat de kwaliteit en veiligheid van zorg in particuliere klinieken gegarandeerd zijn. De term particuliere klinieken omvat zowel de zelfstandige behandelcentra (ZBC's), waar zorg wordt geleverd die krachtens de Zorgverzekeringswet wordt vergoed, als privéklinieken, die zorg bieden die niet wordt vergoed.
Tot op heden ontbreekt het aan structureel inzicht in het behandelaanbod en de geleverde kwaliteit van zorg van particuliere klinieken. Vooruitlopend op de registratieplicht voor privéklinieken per 1 januari 2010 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg een eerste inventarisatie gedaan naar de kwaliteit van de door particuliere klinieken geleverde zorg.

Daarbij is gebruik gemaakt van een set kwaliteitsindicatoren die door de IGZ in nauw overleg met de wetenschappelijke verenigingen is ontwikkeld. De kanttekening die hierbij gemaakt moet worden, is dat dit het eerste jaar is dat er data verzameld zijn en dat de kwaliteitsindicatoren nog volop in ontwikkeling zijn. Zo zijn er nog niet voor alle specialismen en behandelingen indicatoren beschikbaar. De kwaliteitsindicatoren van particuliere klinieken zullen in nauw overleg tussen de IGZ en bureau Zichtbare Zorg verder worden ontwikkeld, en jaarlijks bij de klinieken worden uitgevraagd.

Onderzoek kwaliteitsindicatoren particuliere klinieken

De IGZ toont zich tevreden over de bereidheid van het veld om gericht kwaliteitsbeleid te voeren en zich hierop te laten toetsen. De richtlijnen en veldnormen van wetenschappelijke verenigingen blijken goed te worden gevolgd. Er is aandacht voor infectiepreventie en complicatieregistratie.

Op een aantal onderdelen bestaat de noodzaak tot verbetering. Zo behandelen tien klinieken patiënten met een dermate hoge zorgzwaarte, dat deze behandelingen buiten een ziekenhuis als risicovol moeten worden aangemerkt.
Bij minder dan de helft van de klinieken wordt systematisch onderzoek gedaan naar patïenttevredenheid.

Follow-up onderzoek en handhaving

De IGZ zal nadere analyse uitvoeren door middel van inventarisatie op instellingsniveau. Op basis van risicoselectie zal de IGZ twintig klinieken nader onderzoeken.
Naar aanleiding hiervan zullen de individuele instellingsrapporten eind 2009 door de IGZ openbaar gemaakt worden. De IGZ zal waar nodig krachtig optreden tegen instellingen die onder de gestelde normen presteren, door maatregelen op te leggen en waar nodig een instelling onder verscherpt toezicht te plaatsen of een aanwijzingstraject in te zetten.

Ik vind het van het grootste belang dat een patiënt, waar hij ook met zijn zorgvraag naar toe gaat, goede, verantwoorde en veilige zorg ontvangt.
Met dit rapport is een stap gemaakt in de richting van systematisch toezicht op particuliere klinieken, waardoor risico's in kaart gebracht en gesignaleerd kunnen worden.

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink