D66

donderdag 22 oktober 2009

Iraanse mensenrechtenschendingen mogen niet ongestraft blijven

We kunnen niet toekijken terwijl executies elkaar opvolgen en het Iraanse regime willekeurig haar eigen burgers aanvalt. Dit mag niet ongestraft blijven. Dit zei D66- Europarlementariër Marietje Schaake tijdens een zitting van het Europees Parlement over de mensenrechtensituatie in Iran.

EU veroordeelt Teheran

Een meerderheid van het Europees Parlement in Straatsburg stemde donderdag voor een resolutie over mensenrechten, democratie en de rechtsstaat in Iran. Initiatiefneemster Marietje Schaake is verheugd over de duidelijke steun voor de groep Iraniërs die vreedzaam strijdt voor vrijheid en democratie.

Schending van mensenrechten

Schaake neemt geen blad voor haar mond als het over de mensenrechtenschendingen in Iran gaat: Deze acties tasten de legitimiteit aan van het Iraanse regime in de internationale gemeenschap. Mensenrechten moeten op de agenda blijven, ook als gesproken wordt over handelsbelangen of het nucleaire vraagstuk.

Signaal van hoop

De resolutie roept de Europese Commissie op in Teheran een Europese delegatie te vestigen om de dialoog met de Iraanse autoriteiten en met burgerorganisaties te bevorderen. Zo kan hulp aan vluchtelingen worden geboden en kan drugshandel bestreden worden. Schakke: Het is belangrijk dat Europa de weg naar democratie van en voor de Iraanse mensen blijft steunen. Deze resolutie is ook bedoeld als een signaal van hoop voor de bevolking.

Nieuwe media

Vrijheid van meningsuiting is voor de sociaal-liberalen een fundamenteel recht. Na de verkiezingen in Iran werd grootschalig gebruik gemaakt van nieuwe media zoals Twitter en YouTube om informatie over de pro-democratie betogingen naar buiten te brengen. Schaake nam eerder al het initiatief voor een samenwerking tussen verschillende Europarlementariërs op het gebied van nieuwe media en technologie. Deze zogenoemde Intergroep brengt Europarlementariërs uit verschillende politieke families en verschillende commissies samen om onderwerpen als copyright en de invloed van technologische ontwikkelingen op democratisering te onderzoeken.