Politie Drenthe

Vrijdag

Provincie Drenthe, 23-10-2009

Politie lost met aanhouding acht zaken op

PROVINCIE DRENTHE EN GRONINGEN De politie heeft maandagmiddag in Midlaren een 45-jarige man zonder vaste woonplaats aangehouden voor diefstal in de provincies Drenthe en Groningen. De man wordt er van verdacht meerdere diefstallen gepleegd te hebben in de periode juni tot en met september. De verdachte is een bekende van de politie. De verdachte bestal zijn acht slachtoffers terwijl zij aan het winkelen waren. In twee gevallen gebruikte hij geweld om de slachtoffers van hun portemonnee te bestelen. In het ene geval gaf hij een slachtoffer een duw en in een ander geval rukte hij zich los op het moment dat een omstander hem op heterdaad betrapte en vasthield. Bij de zes andere gevallen wist de dief op slinkse wijze via zakkenrollen de slachtoffers geld en goederen afhandig te maken. De leeftijd van deze mensen varieerde van 44 tot en met 91 jaar. Daarvan waren vier mensen 89 jaar en ouder. De veelpleger koos vermoedelijk bewust deze personen uit in de hoop dat zij in hun portemonnee een briefje met daarop hun pincode bewaarden. De slachtoffers ontdekten niet alleen dat hun portemonnee gestolen was, maar er was ook geld van hun rekening opgenomen. De man is eerder voor soortgelijke feiten in aanraking gekomen met politie en justitie. De 45-jarige is actief geweest in Veendam, Groningen, Assen, Gieten, Roden en Zuidlaren. Met de aanhouding zijn acht zaken opgelost. De totale schade bedraagt tussen de 3000 en 4000 euro. De veelpleger gebruikte het geld om te kunnen voorzien in zijn drugsverslaving en zijn dagelijkse behoefte. De politie kwam de man onder andere op het spoor door het gebruik van videobeelden van bewakingscameras van verschillende winkels. Agenten herkenden de man op de beelden. Politie Drenthe en Groningen hebben samengewerkt om de verblijfplaats van de verdachte te achterhalen.

Politie houdt bromfietscontrole

ASSEN De politie heeft op donderdag 33 bromfietsen gecontroleerd in Assen. Dertien bromfietsen voldeden niet aan de constructiesnelheid en de eigenaren kregen daarvoor een proces-verbaal. De bromfietsen werden allemaal gecontroleerd middels een rollentestbank. De hoogst gemeten snelheid op de rollentestbank bedroeg 84 kilometer per uur. Daarnaast werden tijdens deze controle ook nog andere overtredingen geconstateerd bij het overige verkeer. Acht automobilisten droegen geen gordel en kregen een daarvoor een bekeuring. Een automobilist vervoerde een kind zonder een kinderzitje en deze kreeg daarvoor een bekeuring. Een automobilist verleende geen voorrang aan een ander en kreeg daarvoor een bekeuring. Een automobilist had de verzekeringspapieren niet op orde en een andere had de APK niet voor elkaar, beiden kregen een bekeuring. Een automobilist reed door rood en werd daarvoor bekeurd en een automobilist ontving een bekeuring voor het rijden zonder een kentekenplaat.

Huiselijk geweld

ASSEN De politie heeft donderdagavond een 17-jarige jongeman uit Assen aangehouden wegens het mishandelen van zijn moeder. De politie had een melding gekregen van huiselijk geweld. In een woning werd de jongeman aangehouden en hij werd overgebracht naar het politiebureau en werd ingesloten. (2009049489)

Auto botst tegen verkeersbord

TYNAARLO Donderdagavond is op de Zuidlaarderweg een 41-jarige automobilist uit Heerjansdam na een uitwijkactie over een vluchtheuvel gereden en tegen frontaal tegen een verkeersbord gebotst. De man raakte niet gewond, zijn auto moest worden afgesleept. De man moest uitwijken voor een personenauto die van rechts vanuit het Hageneind kwam. De 41-jarige automobilist week uit naar links met als gevolg dat hij over de vluchtheuvel reed en tot stilstand kwam tegen een verkeersbord. (2009049507)

Politie zoekt getuigen van ongeval

HOOGEVEEN De politie is op zoek naar getuigen van een verkeersongeval dat op donderdagavond rond 21.30 uur op de Mr. Cramerweg heeft plaatsgevonden. Een 16-jarige scooterbestuurder uit Hoogeveen reed over de Mr. Cramerweg in de richting van de Valkenlaan. Voor hem reed een onbekende automobilist. De automobilist maakte op de kruising tussen Mr. Cramerweg en de Valkenlaan een plotselinge correctie en deze had de scooterbestuurder niet verwacht. Hij kon niet meer corrigeren en botste tegen de achterbumper van de personenauto en hij kwam vervolgens ten val. De personenauto reed vervolgens door. De scooter raakte flink beschadigd, de bestuurder raakte niet gewond. De politie wil graag in contact komen met deze automobilist en vraagt eventuele getuigen om zich te melden via 09008844. (2009049523)

Automobilist aangehouden na blaastest

MEPPEL De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 25-jarige automobilist uit Meppel aangehouden op de Ceintuurbaan voor het rijden onder invloed van alcohol. De man was aan de kant gezet ter controle en moest een blaastest ondergaan. Op basis van de uitslag werd de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Via een ademanalyse scoorde de man 85 ug/l. De man kreeg een waarschuwing en mocht het politiebureau weer verlaten. (2009049527)

Man onder invloed van alcohol en zonder rijbewijs aangehouden

EMMER COMPASCUUM De politie heeft donderdagnacht een 43-jarige man uit Emmer Compascuum op het Oosterdiep aangehouden. Agenten hadden de automobilist ter controle aan de kant gezet. De man bekende meteen dat hij geen rijbewijs meer had en onder invloed van alcohol verkeerde. De man werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Op het bureau scoorde de man via een ademanalyse 640 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg ook een bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs. (2009049528)

Verkeersongeval met letsel

EMMEN Donderdagmiddag heeft op de Boerschaplaan een verkeersongeval met letsel plaatsgevonden. Een 19-jarige automobiliste uit Emmen reed over de Boerschaplaan en kwam uit de richting van de Statenlaan. Ter hoogte van de kruising met de Danackers kwam een 63-jarige automobilist uit Emmen aangereden. De 19-jarige automobiliste verleende geen voorrang aan de voor haar van rechtskomende 63-jarige automobilist. Een aanrijding was het gevolg. De 19-jarige vrouw raakte gewond aan haar knie en werd ter controle per ambulance naar het Scheperziekenhuis gebracht. De man raakte niet gewond. (2009049439)

Materiële schade bij verkeersongevallen

COEVORDEN Donderdagavond heeft op de N34 ter hoogte van Coevorden een verkeersongeval met materiële schade plaatsgevonden. De politie kreeg een melding dat een personenauto aan de kant van de weg zou staan met schade. Hetzelfde gold ook voor een vrachtwagen op de afrit van Dalen. Beide voertuigen zouden door iets onbekend geraakt zijn. Agenten troffen op de N34 in de richting van Coevorden een beschadigde personenauto aan. De 53-jarige automobilist uit Sibculo verklaarde tegenover de agenten dat hij door iets ongekend geraakt was. De man reed in de richting van Coevorden en uit de tegenovergestelde richting passeerden hem andere weggebruikers. De man kon niet vertellen of het om een vrachtwagen of personenautos ging. Tijdens het passeren klonk een knal en de man zette de auto aan de kant. De man raakte niet gewond. Agenten namen een verklaring op en reden door naar de melding van de vrachtauto op de afrit Dalen. De vrachtwagenchauffeur kwam met hetzelfde verhaal en hij had ook behoorlijke schade aan de vrachtwagen. Ook hij raakte niet gewond. Agenten namen ook van de vrachtwagenchauffeur een verklaring op. Het is nog niet duidelijk hoe beide ongevallen hebben kunnen gebeuren en waardoor beide voertuigen geraakt kunnen zijn. De politie heeft de zaak in onderzoek. (2009049526)

Bestemd voor de media

Wilt u meer informatie over deze berichten of wilt u in contact komen met de dienstdoende voorlichter van Politie Drenthe, dan kunt u bellen met tel. 0592 - 45 1280. De voorlichter is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tot 16.00 uur en op zaterdag en zondag tot 13.00 uur.