Gemeente Nuenen


Het Nuenens lied is klaar!

Â
Nuenen verdient een eigen lied. Een lied van en voor de Nuenenaren, dat bij alle gelegenheden gezongen kan worden. âNuenenâ van Gerard van Maasakkers is zoân lied.

Gerard van Maasakkers heeft zijn lied âNuenenâ in het verleden bij enkele gelegenheden gezongen. Het lied is nooit op cd verschenen en dus niet al te bekend, zelfs niet in Nuenen zelf. De jubilea in 2009 zijn een goede aanleiding geweest om dit lied meer bekendheid te geven en tot een soort volkslied te bombarderen.

Â

De huidige tekst van âNuenenâ beschrijft het dorp en zijn mensen. Natuurlijk komt daarbij de schoonheid van het dorp en ook de eigengereidheid van de bewoners aan bod. Het laatste couplet is in 2005 door Gerard herschreven en gaat nu nog over Ons Net, een echt Nuenens, maar ook tijdgebonden onderwerp. Bij een âvolksliedâ zou dit tijdloos mogen zijn. Daarom is heel Nuenen uitgedaagd om dat laatste couplet opnieuw te schrijven.

Â

Laatste couplet

Nuenen heeft massaal gehoor gegeven aan die oproep. Leuke, spontane, serieuze en heel vrije teksten zijn er gestuurd. Dankzij de vele inzendingen ontstond een goed beeld van de onderwerpen die Nuenenaren graag in het lied verwerkt zagen. Vaak aan bod kwamen onderwerpen zoals het karakter van de Nuenenaar, de kroegen, de kerkdorpen met het buitengebied, de Nuenense âsmeltkroesâ (van oude en nieuwe Nuenenaren) en Vincent van Gogh. De jury heeft bij de beoordeling vooral gekeken of de tekst tijdloos is, in dialect goed te zingen is en of de tekst de Nuenense karakteristiek raakt.

Â

Afgelopen maandag 19 oktober heeft de jury onder leiding van Gerard van Maasakkers een beslissing genomen. Wilry Smeulders heeft de tekst voor het nieuwe couplet geschreven. Omroep Brabant bracht haar hiervan op de hoogte tijdens de repetitie van Zanggroep Midóre. Daarna kon Wilry samen met Gerard het 3e couplet instuderen op de repetitie van de 125-jarige Brassband De Vooruitgang.

Â

De uitzendingen van televisie en radio zijn te beluisteren en te bekijken via de website van Omroep Brabant:

http://www.omroepbrabant.nl/?news/1258651123/Nuenens+volkslied+is+eind elijk+af.aspxÂ

Â

Nuenen heeft nu een eigen lied dat nog jaren bij allerlei gelegenheden gebruikt kan worden. Tijdens het jubileumconcert van brassband De Vooruitgang op 1 november wordt dit lied met het nieuwe 3e couplet gepresenteerd voor twee uitverkochte zalen.

Â