Gemeente Geldermalsen

Adviesorgaan Individuele Voorzieningen

Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Geldermalsen

Notulen van de vergadering van 18 juni 2009
Aanwezig: David Giancoli, Jettie van Kleef, Kari van Kranenburg, Erik Mulder (ambt.secr.), Hein van der Sanden, Don Veldkamp (voorzitter).
Afwezig mk: Sia Feenstra, Afke de Haan, Anjo van Gameren, Ben Krul.
1. Opening
De voorzitter opent de vergadering met een welkom voor de aanwezigen.
2. Welkom nieuwe AIV-leden
Een speciaal welkom wordt uitgesproken voor David Giancoli, vanavond voor de eerste maal aanwezig in deze vergadering. David vertelt dat hij, komend uit Amerika, sinds zes jaar in Tricht woont. In Amerika was hij werkzaam als psycholoog. Nu geeft hij godsdienstlessen aan de leerlingen van de basisschool in Tricht. Hij heeft gewerkt met gehandicapten. Hij hoopt een goede inbreng in het AIV te kunnen hebben. Erik meldt dat B&W de benoemingen van David en Kari al wel hebben goedgekeurd, maar dat de handtekeningen daarvoor nog gezet moeten worden.
3. Vaststellen notulen van 7 mei 2009
Hein heeft tot nu toe het secretariaat vervangen, vanaf nu wordt dit overgenomen door Kari. Don dankt Hein hartelijk voor de bewezen diensten.
- blz.3, punt 7c: Jettie vult aan dat "de werkgroep mobiliteit een gesprek heeft met..."
- blz.3, punt 8a, Erik vraagt de formulering hiervan aan te passen. De notulen worden met deze aanpassingen goedgekeurd. (Erik vraagt of hij de notulen van 26 kan ontvangen voor de website, Don zorgt hiervoor. Kari zal de aangepaste notulen van 7 mei doorsturen.)
Naar aanleiding van deze notulen:
Erik meldt over punt 6b dat ook de ZVP gelden van 2010 en 2011 voor depressiepreventie door de Gelderse Roos zijn. Hein merkt daarna op dat zijn vraag of de hersteltrainingen met ZVP geld gefinancierd zouden kunnen worden, dus negatief beantwoord kan worden. Inderdaad.
De vraag blijft dan hoe deze wel betaald kunnen worden. Hein gaat informatie verzamelen over hoe andere gemeenten dit doen. (Het AIV is er niet voor om voor adviezen ook de financiering te regelen, maar het is goed om te weten dat er wel geld voor is.)
4. Mededelingen en binnengekomen stukken a. Ben Krul heeft een mail naar Don gestuurd met het verzoek ontslagen te worden uit het AIV. Er moet dus een nieuwe sollicitatieprocedure opgestart worden. Via de website kan de vacature ook bekend gemaakt worden.
b. Van de gemeente is een ontvangstbevestiging en een brief met antwoorden op de vragen van het AIV over het Wmo-loket binnengekomen. Deze brief wordt de volgende vergadering besproken.
c. Erik en Hein hebben een voorstel gemaakt betreffende de vergoedingen voor AIVleden. Erik heeft hierover contact gehad met juridische zaken en er wordt nu uitgezocht of er een overkoepelend reglement hierover is voor alle adviesorganen van de gemeente, welke dus ook zou gelden voor het AIV. Wordt dus vervolgd.




d. Don heeft de vrouw van Anjo, Lea, namens het AIV een bloemetje gestuurd. De gemaakte

kosten kunnen, via Erik, gedeclareerd worden bij de gemeente.


5. Mededelingen vanuit de gemeente
a. Wetswijziging
Erik legt uit dat bij de 1e Kamer een wetsvoorstel ligt voor de Wmo die per 1-1-2010 moet ingaan. Dit voorstel heeft vooral te maken met de status van alfahulpen. Op dit moment is de cliënt waar een alfahulp komt werkgever en daarmee aansprakelijk als deze hulp iets overkomt. Het voorstel moet dit veranderen. Dat kan op drie manieren:
1. de cliënt krijgt een PGB waarmee hij iemand inhuurt, die dan als ZZP-er werkt;
2. de cliënt huurt hulp in en krijgt daarvoor een financiële vergoeding;
3. de hulp wordt gegeven door iemand die in loondienst is. Voor veel thuiszorginstellingen is het in loondienst hebben van alfahulpen te kostbaar. De gemeente moet nu alle cliënten en alle alfahulpen gaan voorlichten over de mogelijkheden.
b. Compensatieverplichting Wmo
De oude WVG situatie was gebaseerd op verstrekken van wat gevraagd werd. De Wmo gaat uit van een breder perspectief: de gehele situatie van de cliënt is van invloed op de vraag en vraagt wellicht een andere oplossing.
De regionale werkgroep Wmo en de gezamenlijke wethouders hebben, na een presentatie van een project in Groesbeek, subsidie aangevraagd bij de provincie om regionaal een soortgelijk project te starten. Bij dit project worden loketmedewerkers getraind om aanvragers anders te ontvangen en te leren kijken naar eventuele vragen áchter een vraag. Erik zal een stukje rondsturen over het project in Groesbeek.
De evaluatie van het KCC is een mooi moment om veranderingen in te voeren. Dit moet wel goed begeleid worden en ook moeten de medewerkers overtuigd zijn van het nut. Hein verwijst in dit kader naar de strategie van Sun Tsu, samen te vatten in 5 regels. Hij zal hierover de volgende keer, bij voldoende tijd, kort iets presenteren. c. Training AIV
Zorgbelang kan voor het AIV een training verzorgen, welke voor ¾ door de provincie en ¼ door de gemeente betaald wordt. Er is al een training bij Stavoor gevolgd (zonder prov.subsidie). In september zal met een voltallig AIV besproken worden of er op dat moment behoefte is aan een training en of deze bij Zorgbelang of Stavoor gevolgd wordt, waarbij de gemeente om financiële reden voorkeur heeft voor Zorgbelang. d. Klanttevredenheidsonderzoek
Don vraagt naar de status van het klanttevredenheidsonderzoek. Erik meldt dat de enquêtes zijn verstuurd, dat er ook al een herinnering is nagestuurd. Volgende week worden gesprekken gevoerd met mensen die een afwijzing hebben gehad. Half juli worden de resultaten verwacht. In de septembervergadering worden deze in het AIV besproken, waarna het definitieve rapport opgesteld wordt.

6. Werkgroepen
a. Werkgroep Verordening en Besluit
Hein geeft een presentatie over de Wmo en de negen prestatievelden. De velden 1, 2 en 3 zijn algemene voorzieningen die (voor doelgroepen) worden georganiseerd. Veld 4 is in Geldermalsen ingevuld met o.a. het Steunpunt Mantelzorg en het Vrijwilligers Steunpunt. Het AIV is gericht op veld 5 en 6. De velden 7, 8 en 9 worden op regionaal niveau uitgevoerd. De Kanteling, een initiatief van VNG probeert de Wmo praktisch te maken.




b. Werkgroep Hersteltrainingen

Hein is bezig een voorstel / advies te formuleren. Hij verzamelt nog informatie over het aantal potentiële deelnemers en de kosten. Morgen vindt een gesprek plaats op de KUB van Tilburg, waar 2 groepen gevolgd zijn: met en zonder training. De resultaten, waarover in september een rapport verschijnt, worden morgen besproken.
Voorgesteld wordt om de wethouder 10 september uit te nodigen om het advies te bespreken. Hiervoor zal Hein een voorstel formuleren, de AIVleden wordt gevraagd hierop zo spoedig mogelijk te reageren, zodat 10 september een advies klaarligt wat door het AIV gedragen wordt.
De vraag of hersteltrainingen niet door de AWBZ gefinancierd worden, wordt door Hein uitgezocht.
c. Werkgroep Mobiliteit - Toegankelijkheid
Jettie geeft aan dat de werkgroep niet optimaal functioneert. Zij heeft een brief gemaakt, maar nog geen respons van de werkgroepleden gehad. Om verder te kunnen zal deze brief door haar rond gemaild worden met het verzoek te reageren.
7. Rondvraag
Jettie:

+ vraagt naar de inhoud van de dag die MEE in Echteld heeft georganiseerd: de MEE heeft zich daar gepresenteerd als organisatie die mensen ondersteunt die volgens het CIZ buiten de ondersteunende begeleiding vallen. Er werd geen link met het AIV gezien.
+ vraagt aandacht voor het feit dat iemand had verteld bij het KCC twee uur wachttijd te hebben gehad. Ook bleek dat voor bijschrijving van een gehandicapt kind de pasfoto niet voldoende was, het kind moest meekomen naar het KCC. En tenslotte blijken mensen niet altijd te weten dat er tegenwoordig nummertjes getrokken moeten worden. Advies aan deze persoon is om dit bij wethouder Gradisen te melden.
+ vindt het vreemd dat de subsidie die de Raad van Kerken, waar zij lid van is, heeft aangevraagd voor een maaltijd op 2e Kerstdag, uit Wmo gelden wordt betaald. b. David vraagt bij welke werkgroep hij zich het beste aan kan sluiten. In september zullen nieuwe werkgroepen samengesteld worden. Dan kan deze vraag meegenomen worden. c. Don heeft contact gehad met Rita Boer Rookhuyzen van Nieuwsblad Geldermalsen. Zij wil wel een interview doen. Voorstel om dit met Hein (en....) te doen over het advies mbt hersteltrainingen.

8. Sluiting
Iets over half tien sluit de voorzitter de vergadering. De volgende bijeenkomst is op 10 september, 19.00 uur in het gemeentehuis.
Kari van Kranenburg
Secretaris
22 juni 2009