Gemeente Hoorn

Rekenkamercommissie: Gemeente moet planmatig werken in openbare ruimte versterken

De gemeente Hoorn moet het beheer van de openbare ruimte planmatiger aanpakken. Ook worden budgetten vaak niet volledig verbruikt. Dat zijn de conclusies van een onderzoek van de Hoornse Rekenkamercommissie. Tot voor kort heeft de gemeente Hoorn minder aandacht besteed aan het beheer dan verwacht mocht worden. In 2009 is dat veranderd. Beheer vindt sindsdien meer planmatig plaats en de beheerplannen worden beter financieel vertaald.

In gemeentelijke notas wordt al jarenlang gesproken van een verandering: van groei- en ontwikkelgemeente naar beheergemeente. Hieraan zijn echter te weinig beleids- en financiële consequenties verbonden, zo concludeert de Hoornse Rekenkamercommissie.

Er is geen integraal beleidsplan met een visie op de kwaliteit van de openbare ruimte, met operationele doelstellingen, te bereiken effecten en te leveren prestaties. De verschillende onderdelen van beheer worden daardoor onafhankelijk van elkaar beschouwd. Dat is een gemiste kans en bemoeilijkt het sturen door het college van burgemeester en wethouders en het controleren door de gemeenteraad.

Daarnaast komt het regelmatig voor dat de budgetten aan het eind van het jaar niet volledig verbruikt zijn. De oorzaken hiervan moeten nader onderzocht worden. Is er te weinig capaciteit, is de omvang van budgetten niet op orde, wordt er te weinig planmatig gewerkt of gaat het om een combinatie hiervan?

De rekenkamercommissie doet de volgende aanbevelingen:
* Stel een integraal beleidsplan op.
* Bevorder het planmatig werken (vooral voor groen en openbare verlichting).

* Verricht nacalculaties ter controle van de voorcalculaties.
* Experimenteer met het ontwikkelen van kwaliteitsniveaus voor bestaande wijken, waarbij inrichting en beheer in samenhang worden gezien.

* Doe nader onderzoek naar de onderuitputting van budgetten.

Rekenkamercommissie
De onafhankelijke Rekenkamercommissie onderzoekt de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het gemeentebeleid. De commissie bestaat uit drie raadsleden en vier externe leden onder wie een onafhankelijk voorzitter. De rekenkamer doet in de regel jaarlijks twee onderzoeken.

Meer informatie
Voor mee informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de voorzitter van de rekenkamercommissie, de heer drs. K. Brand. U kunt hem telefonisch bereiken via 06- 22403295 of via e-mail rekenkamer@hoorn.nl.
Laatste wijziging van deze pagina: 23 oktober 2009