Siemens

Persbericht

0910.239

Den Haag, vrijdag 23 oktober 2009

Siemens en Landis+Gyr werken samen bij smart metering

Siemens Energy en Landis+Gyr, een van de grootste aanbieders op het gebied van smart metering, zijn een partnerschap overeengekomen met het oogmerk, de nodige interoperabiliteit in geavanceerde smart metering-oplossingen tot stand te brengen. Daarnaast hebben beide partners besloten, gemeenschappelijke standaards uit te werken. Deze moeten niet alleen voor interoperabiliteit zorgen, maar bieden nutsbedrijven ook zekerheid wat betreft hun investeringen in een intelligent stroomnet, het z.g. smart grid.

Steeds wisselende eisen aan het stroomnet en een groeiende behoefte aan elektrische energie zijn op dit moment kenmerkend voor de situatie bij nutsbedrijven. De redenen daarvoor zijn de fluctuerende en toenemende voeding van het net door hernieuwbare energiebronnen, de noodzaak om steeds meer decentrale stroomopwekkingsinstallaties te integreren, wisselende richtingen van de energiestroom in het net, maar ook de veranderde wettelijke randvoorwaarden. De oplossing voor deze uitdagingen is de upgrading van stroomnetten tot zogeheten smart grids. We hebben een compleet smart-grid-portfolio met alle producten en systemen die voor een dergelijke uitbreiding noodzakelijk zijn. Daarnaast versterken we ons portfolio van oplossingen door de samenwerking met Landis+Gyr, aldus Ralf Christian, CEO van de divisie Power Distribution in de sector Energy van Siemens.

Als wereldwijd marktleider voor smart metering-producten en
-oplossingen zijn we erg blij dat we Siemens als partner hebben kunnen vinden. Samen zullen we een interoperabel pad aanleggen, waarlangs nutsbedrijven direct of in etappes hun smart-grid-visie kunnen realiseren, aldus Andreas Umbach, president en COO van Landis+Gyr.

Smart grids bundelen stroomvoorzienings-, informatie- en communicatie­ technologieën en zorgen voor een geoptimaliseerde uitwisseling tussen aanbieders en klanten, vraag en aanbod. En wel in de gehele energieomzettingsketen van energieopwekking en distributie tot en met de eindverbruiker. Smart metering is in dit totaalconcept een belangrijke bouwsteen. Dit concept maakt het energieverbruik transparant voor de eindverbruiker zelf, informeert hem met grote regelmaat (intervalgestuurde meting) over de hoogte van de ontstane kosten en biedt hem op maat gesneden tarieven aan, zodat hij energie kan besparen en tegelijkertijd een bijdrage kan leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Siemens behoort wereldwijd tot de weinige ondernemingen die in het kader van hun smart-grid-oplossingen ook complete smart-metering-systemen aanbieden, van intelligente elektriciteitsmeters tot en met de afrekeninformatie. De daartoe benodigde meettechnische infrastructuur is gebaseerd op het AMIS-systeem, dat verbruiksgegevens registreert en het distributienet automatiseert, aangevuld door een modern beheersysteem voor meetgegevens.

Energie-efficiënte, milieuvriendelijke oplossingen voor het realiseren van intelligente stroomnetwerken (smart grids) maken deel uit van het milieuportfolio van Siemens, waarmee de onderneming in het vorige boekjaar een omzet van bijna EUR 19 miljard wist te behalen. Dat is ongeveer een vierde van de totale concernomzet en maakt Siemens wereldwijd tot de grootste aanbieder van milieuvriendelijke technologie.