Gemeente Stein


Stein start met openbare LED-verlichting

Op donderdag 22 oktober gaf wethouder Wim Janssen (Milieu) het startsein voor het proefproject met openbare LED-verlichting. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met Enexis Lighting in een gedeelte van de Dieterenstraat.

Proefproject Met een druk op de knop geeft wethouder Janssen het startsein voor het proefproject met openbare LED-verlichting in de Dieterenstraat. Rechts staat de heer Mingels van Enexis. De proefopstelling is geplaatst om een indruk te krijgen van openbare LED-verlichting en het verschil met de traditionele verlichting. In de helft van de Dieterenstraat, vanaf de Diependaalstraat tot het Dross. v.d. Weijdenplein, zijn lichtmasten voorzien van LED-armaturen. In de andere helft van de straat blijft de bestaande verlichting gehandhaafd. Op dit moment zijn LED-armaturen nog erg duur en is de energiebesparing ten opzichte van de huidige energiezuinige verlichting nog niet zo groot. Daarom wordt grootschalige toepassing op korte termijn niet verwacht. Zodra betaalbare en functionele LED-verlichting op de markt komt, wil de gemeente Stein deze gaan toepassen in het straatbeeld.

Duurzaam
LED-technologie (Light Emitting Diode) is een lichtbron die ongeveer 5 keer langer meegaat dan de huidige energiezuinige lampen van de openbare verlichting. LEDâs worden gezien als de lichttechnologie van de toekomst. Wethouder Janssen is zeer positief: âAls gemeente zijn we bewust bezig met het zoeken naar duurzame oplossingen op diverse gebieden. Als we burgers stimuleren zuinig met energie om te gaan (denk aan de Limburgse energiesubsidie) en te kiezen voor duurzaamheid, moeten wij dat als gemeente zelf ook doen. Wie de schoen past, trekke hem aan!â

Actief klimaatbeleid
De gemeente Stein is actief bezig met klimaatbeleid. Zo heeft Stein zich in maart 2009 aangesloten bij het Omschakelconvenant, om samen met 31 andere Limburgse gemeenten de komende vier jaar projecten uit te voeren in het kader van duurzame energie en energiebesparing.