Ministerie van Economische Zaken

Singaporees bedrijf Hyflux investeert in Nederlandse R&D

23 oktober 2009 | persbericht

Het Singaporeese bedrijf Hyflux gaat samenwerken met STW op het gebied van membraan- en scheidingstechnologie.

In totaal zal 3 miljoen euro worden geïnvesteerd in het onderzoeksprogramma, dat haar thuisbasis zal hebben in Helmond en acht onderzoeksplaatsen oplevert.

Dat heeft minister Van der Hoeven van Economische Zaken laten weten na een bezoek aan de ontziltingsinstallatie van Hyflux in Singapore. Tijdens haar bezoek werden de 'confirmation letters' tussen Hyflux en STW getekend. Van der Hoeven brengt dezer dagen samen met het Innovatieplatform en premier Balkenende een bezoek aan Singapore om de ervaringen uit te wisselen op het gebied van innovatie, waarbij de watersector één van de aandachtsgebieden is.

Hyflux is een beursgenoteerde Singaporeese onderneming die waterbehandelingssystemen verkoopt in Azië. Technologiestichting STW realiseert kennisoverdracht tussen technische wetenschappen en gebruikers. Daartoe brengt STW onderzoekers en potentiële gebruikers bij elkaar en financiert ze hoogwaardig technisch-wetenschappelijk onderzoek.

De samenwerking richt zich op onderzoek naar een technologische doorbraak in membraan scheidingstechnologieën voor toepassingen onder hoge pH waarden, temperatuur en druk. Minister van der Hoeven is enthousiast over het gezamenlijke onderzoeksprogramma: "Er is momenteel een grote behoefte aan membraan scheidingstechnologieën die de kostbare en energievretende traditionele ontziltingsprocessen kunnen vervangen. Als die alternatieven breed toepasbaar worden gemaakt, ligt er een hele grote markt open. Het feit dat de basis in Nederland komt te liggen geeft de vooraanstaande positie van ons land op deze technologie weer eens aan en opent nieuwe mogelijkheden voor de toekomst", aldus de minister.