Gemeente Breda

Breda stemt in met Voorlopig Ontwerp Masterplan Klokkenberg

Eerst investeren in natuur, water en landschap, daarna De Klokkenberg restaureren en in het plan rekening houden met een plaats voor de Berkenhofschool. Op basis van dit principe stemt het college in met het Voorlopig Ontwerp Masterplan Landgoed De Klokkenberg.

Hierin staat hoe het gebied, binnen de draagkracht van het Markdal, wordt ontwikkeld tot een monumentaal landgoed met woningen voor medioren en senioren met welzijns- en zorgdiensten bij de hand.

Het voorlopig ontwerp is opgesteld door de eigenaar van De Klokkenberg, Vitalis WoonZorg Groep, en omvat een stedenbouwkundig plan, een landschapsplan en een beeldkwaliteitsplan. Respect voor de natuur staat centraal. Het college heeft vastgesteld dat de plannen tegemoetkomen aan de randvoorwaarden die het heeft gesteld aan de herontwikkeling van De Klokkenberg.

Eén van die randvoorwaarden is dat de natuurdoelen van de Ecologische Hoofdstructuur worden gerealiseerd. Volgens het college beantwoordt het Masterplan daar in voldoende mate aan, omdat er, vooruitlopend op de bebouwing, onder meer bos, bloemrijk grasland en natte natuur worden ontwikkeld. Ook worden lanen, bosstroken en boomgaarden hersteld volgens het historisch landschapsplan van landschapsarchitect Bijhouwer. De grote parkeervlakken verdwijnen en er komt groen voor terug. Om ook te voldoen aan de doelstellingen van het waterschap vinden op het terrein van de Klokkenberg vernatting, beekherstel en waterberging plaats.
Het Landgoed wordt voor publiek opengesteld en er komen wandel- en fietsroutes en recreatieve pleisterplaatsen, zoals een theeschenkerij in boerderij Schoondonk.

In het stedenbouwkundig plan staat onder meer dat het monument De Klokkenberg wordt gerestaureerd volgens de doelstellingen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Er komen 377 appartementen en 36 psychogeriatrische wooneenheden in verschillende prijsklassen (waarvan 30% bereikbaar) en in uiteenlopende woningtypen en sferen. Verder komen er in de bestaande bebouwing en in nieuwbouw de benodigde zorgvoorzieningen voor ouderen. In het voorlopig ontwerp staat ook dat 581 parkeerplaatsen verdiept en ondergronds worden aangelegd.

Afgelopen donderdag viel de aanpak bij de herontwikkeling van het Landgoed De Klokkenberg in de prijzen bij de Innovatieregeling Mooi Nederland. Minister Cramer van het Ministerie van VROM kende ⬠200.000 toe aan het project. Vooral het principe van eerst natuur ontwikkelen en dan pas bebouwing beoordeelt de minister als aansprekend en inspirerend voor andere projecten.

Op 5 november, om 19.30 uur, houdt de Gemeente Breda in de kapel van de Klokkenberg.een informatieavond waarbij Vitalis WoonZorgGroep wordt gevraagd de plannen te presenteren.
Het voorlopig ontwerp Masterplan Landgoed De Klokkenberg wordt op 19 november ter kennisname aangeboden aan de raadscommissie Bouwen en Wonen.

Â

Â

Via de links hieronder kunt u een samenvatting van het masterplan en de bijbehorende plankaart inzien.

Breda, 23 oktober 2009

Te downloaden:

* Samenvatting Masterplan Klokkenberg.pdf
* plankaart bij samenvatting Klokkenberg.pdf