Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 23 oktober 2009

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Europese Dienstenrichtlijn (EDRL) wil een centraal contactpunt uitbouwen voor aanbieders van diensten (Uniek Loket), waar de burger alle procedures en formaliteiten rond de toegang en uitoefening van een dienst moet kunnen afwikkelen. De Vlaamse Regering legde vorige week daarrond een aantal principes definitief vast en valideerde ook de concrete vertaling van deze principes in project- en werkstructuur. Nu sluit ze zich aan bij de door de stuurgroep voorgestelde juridische principes en gelast de stuurgroep om een voorontwerp van horizontaal koepeldecreet uit te werken met betrekking tot de implementatie van de Europese Dienstenrichtlijn. Ze keurt meteen ook het door de stuurgroep voorgestelde tarificatiesysteem goed en gelast om dit te verankeren in het koepeldecreet.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering wijzigt de samenstelling van haar vertegenwoordiging in het Belgisch Interventie- en Restitutiebureau (BIRB).

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche Na advies van de Raad van State, wijzigt de Vlaamse Regering definitief de besluiten over de aanpassings- en verbeteringspremie voor woningen (VAP) en de tegemoetkoming bij de renovatie van een woning (RENO). De wijziging beoogt het RENO-stelsel te herijken, zodat enkel de essentiële ingrepen gesubsidieerd worden en per categorie maximale subsidieplafonds gelden. Meer info over het nieuwe stelsel staat op www.bouwenenwonen.be.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche Sinds 1 januari 2006 wordt bouwen en verbouwen in Vlaanderen aangestuurd door de energieprestatieregelgeving, die eisen oplegt rond isolatie, energieprestatie en binnenklimaat. Koudebruggen hebben een zeer negatief effect op de energieprestaties, en moeten dus vermeden worden. De Vlaamse Regering wijzigt nu principieel het besluit rond energieprestaties en binnenklimaat in gebouwen, en voorziet daarbij een nieuwe berekeningsmethodiek voor koudebruggen. Volgens de geldende regelgeving zal vanaf 1 januari 2010 de inrekening van koudebruggen moeten opgenomen worden in de berekeningsmethodiek. Over dit besluit wordt het advies gevraagd van de SERV en van de MiNa-raad. De Vlaamse minister bevoegd voor energiebeleid wordt gelast het besluit aan te melden bij de Europese Commissie.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche De Vlaamse Regering wijzigt de samenstelling van de Vlaamse Woonraad.

Op voorstel van minister Philippe Muyters In het kader van het Economisch Netwerk Albertkanaal beslist de Vlaamse Regering principieel tot defintieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'specifiek regionaal watergebonden bedrijventerrein 'Heirenbroek' in Herentals'. Het besluit wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Spartacus: lijn Hasselt-Maastricht tussen Diepenbeek en Bilzen.' Het Spartacusplan van De Lijn wil een hoogwaardig netwerk van regionaal openbaar vervoer uitbouwen in Limburg, als volwaardig alternatief voor de personenwagen. Uiteindelijke bedoeling is om de verplaatsingsgewoonten in Limburg te veranderen. Het besluit wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de algemene toelichting bij de voorontwerpen van decreet rond de aanpassing van de middelenbegroting 2009, de derde aanpassing van de algemene uitgavenbegroting 2009, de middelenbegroting 2010 en de uitgavenbegroting 2010. De algemene toelichting wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan twee voorontwerpen van decreet met de bepalingen tot begeleiding van de derde aanpassing van de begroting 2009 en de begroting 2010 en de bijbehorende Memorie van Toelichting. Ze machtigt de Vlaamse minister bevoegd voor Financiën en Begroting om over deze voorontwerpen van decreet advies in te winnen van de SERV, VlOR, VRWB, MiNa-Raad, de SAR iV, de Vlaamse Woonraad, de Vlaamse Jeugdraad, de SAR CJSM, de SAR WVG en de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken. Ze worden tevens voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van de bevoegde onderhandelingscomités, en daarna voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering handhaaft de selectiecriteria voor multifunctionele voetbalstadions, zoals ze die vastlegde op 23 januari 2009, en vult deze aan met de selectiecriteria van de FIFA voor WK wedstrijd- en oefenstadions. Ze neemt verder een aantal beslissingen rond wedstrijd- en oefenstadions, de financiering, procedure en BID-proces, en de vertegenwoordigers van de Vlaamse Regering en van de pro league in de Overlegcommissie Voetbalinfrastrcutuur.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege In het kader van de Europse Richtlijn over de evaluatie en de beheersing van omgevingslawaai neemt de Vlaamse Regering kennis van de ontwerpen van actieplan 'Wegverkeerslawaai fase 1', 'Spoorverkeerslawaai fase 1' en 'Omgevingslawaai voor de luchthaven Brussels Airport'. De bevoegde minister wordt gemachtigd de informatie over in het verleden uitgevoerde programma's ter beperking van omgevingslawaai en de van kracht zijnde maatregelen voor wegverkeer, spoorverkeer en voor de luchthaven Brussels Airport, aan de Europese Commissie te bezorgen. De ontwerpen van actieplannen worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, worden publiek ter inzage gelegd en aan de MiNa-raad en de SERV voorgelegd voor advies. De betrokken ministers worden gelast hun respectieve administraties op te dragen een kostenraming voor de voorgestelde acties in de actieplannen op te maken.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering stelt met ingang van 1 november 2009 Toon Denys aan als gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Landmaatschappij.