Politie Zaanstreek-waterland

Vals geld in omloop

Zaanstreek-Waterland, 23-10-2009 o De politie waarschuwt voor valse biljetten van vijftig euro.

De afgelopen maanden is een stijging te zien van het aantal meldingen over valse bankbiljetten. Bijna altijd gaat het om biljetten van vijftig euro. Let dus goed op wat u krijgt aangeboden want wie een vals biljet in zijn portemonnee vindt, heeft pech. Een vals biljet is niets waard. U bent gelukkig niet strafbaar als u een vals eurobiljet bezit. Dat wordt anders wanneer u het valse biljet uitgeeft. Dan bent u in principe wel strafbaar. Blijkt bij een controle dat een biljet vals is, dan zal de winkelier het niet accepteren en eventueel de politie erbij halen. U kunt ook zelf naar de politie gaan om aangifte te doen. Dat is zinvol als u weet hoe u aan het valse biljet gekomen bent. Als alternatief kunt u naar de bank gaan en vragen het biljet naar De Nederlandsche Bank op te sturen. U krijgt dan een bewijs van afgifte en ontvangt later de waarde retour als het biljet na controle toch echt blijkt te zijn. Het is namelijk niet ondenkbaar dat een biljet ten onrechte voor vals wordt versleten in de winkel. Bankbiljetten die bijvoorbeeld per ongeluk zijn meegewassen in de wasmachine, kunnen hun echtheidskenmerk verliezen en zien er onder een UV-lamp uit als een vals biljet.

Wilt u meer informatie over de echtheidskenmerken van de euro? Op de website van de Nederlandschebank staan alle kenmerken genoemd.

http://www.dnb.nl/betalingsverkeer/eurobankbiljetten-en-munten/euroban kbiljetten/echt-of-vals/echtheidskenmerken/index.jsp