Gemeente Eersel


Maatregelen ter stimulering van de woningmarkt

De koop van nieuwbouwwoningen stagneert momenteel omdat kopers vaak eerst hun bestaande woning willen verkopen voordat ze de stap zetten om een nieuwe of andere woning te kopen. Hieronder ziet een overzicht van provinciale en gemeentelijke maatregelen om dit probleem te verminderen.

Waardebescherming

Â

Bij de Brabantse Waardebescherming compenseert de provincie Noord-Brabant 50% van het eventuele waardeverlies bij noodzakelijke verkoop van de nieuwbouwwoning binnen drie jaar na aankoop. Daarvan is sprake bij arbeidsongeschiktheid of invaliditeit, echtscheiding, overlijden of onvrijwillig ontslag. De uitkering is maximaal 10% van de aanschafwaarde, met een maximum van ⬠60.000.

Woonlastenverzekering
De Brabantse subsidie Woonlastenverzekering biedt de consument 25% subsidie op de premie van een woonlastenverzekering, die kan oplopen tot ⬠450. De verzekering biedt bij bepaalde onzekere gebeurtenissen, zoals onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, een periodieke uitkering om aan de woonlasten te kunnen voldoen. Deze uitkering kan enkele honderden euroâs per maand bedragen. De subsidie wordt beschikbaar gesteld door de provincie Noord-Brabant.

Starterslening
De provincie draagt ⬠15 mln bij aan het in Brabant beschikbare budget voor startersleningen. Deze maatregel geldt alleen in die Brabantse gemeenten die startersleningen kennen. De gemeente Eersel kent geen startersleningen.
.

Dubbele woonlasten zijn twee jaar fiscaal aftrekbaar (de hypo theekrente). Als deze periode ten einde is en de woning nog niet is verkocht, neemt de provincie het huis over voor 90 procent van de taxatiewaarde. De woning wordt getaxeerd op het moment van aanvraag. Als de verkoper er wel in slaagt zijn huis binnen twee jaar te verkopen kan de verkoper de verkoopgarantie doorgeven aan de koper als deze ook een woning te verkopen heeft.

Vanaf 1 oktober is er een specifieke website van de provincie over deze subsidies: www.brabant.nl/eerstesteen . Hier kunnen geïnteresseerden straks alle informatie vinden, over bijvoorbeeld manier van aanvragen.

Â

Leegstandsvergunning

Een koper van een woning die zijn oude woning niet verkocht krijgt, waardoor deze leeg staat, heeft ook de mogelijkheid om een vergunning aan te vragen in het kader van de Leegstandswet. Deze vergunning dient u aan te vragen bij de gemeente.

Â

Een vergunning op grond van de Leegstandswet maakt het mogelijk om de woning gedurende maximaal 5 jaar te verhuren, waarbij voor de huurder minder huurbescherming geldt dan bij een normale huurovereenkomst. Een hypotheekverstrekker geeft daarom sneller toestemming aan een eigenaar van een woning om de woning te verhuren. Dubbele woonlasten kunt u zo voorkomen.

Â

Een aanvraagformulier en informatie over de Leegstandswet kunt u hieronder downloaden

Â

Â
Regeling Brabantse verkoopgarantie
Deze regeling wordt waarschijnlijk begin november van kracht.

Formulieren
Formulier leegstandsvergunning Zie ook
Leegstandswet