Ministerie van Defensie

Afghanistan domineert NAVO-bijeenkomst

23 oktober 2009, 15.54 uur

Minister Van Middelkoop is in gesprek met zijn Canadese collega MacKay (r). - Foto: ministerie van Defensie De aanwezige Defensieministers gebruiken de informele NAVO-bijeenkomst in Bratislava om met elkaar het plan van aanpak te bespreken van generaal Stanley McChrystal,commandant ISAF (International Security Assistance Force). De Nederlandse regering heeft in de laatste Stand van Zakenbrief Afghanistan aan de Tweede Kamer al overwegend positief op deze plannen gereageerd.

In het zogenoemde Initial Assessment van McChrystal wordt onder meer gesteld dat voor een succesvolle aanpak van militanten in Afghanistan meer militairen en civiele medewerkers nodig zijn. De wijze van optreden die de bevelvoerder van de ISAF aanbeveelt, komt grotendeels overeen met de Nederlandse 3-D benadering, gericht op defence, diplomacy en development.Namens de VN nam Kai Eide aan de besprekingen deel. Ook de Afghaanse minister van Defensie Abdul Rahim Wardak woonde de bijeenkomst bij.

Ook onderschrijft Nederland de nadruk op de bescherming van de bevolking en de noodzaak om de Afghaanse veiligheidsapparaat snel op te bouwen, zodat zij zelf de verantwoordelijkheid voor de veiligheid kunnen nemen. In Uruzgan kan de verantwoordelijkheid al in de loop van 2010 gedeeltelijk aan de Afghaanse autoriteiten worden overgedragen.

AWACS

In juni van dit jaar hebben de ministers van Defensie ingestemd met de inzet van AWACS (Airborne Warning And Control System) toestellen ter ondersteuning van ISAF. Vanwege het ontbreken van de overvliegvergunning is het vliegende radarstation en commandocentrum nog niet ingezet. Als alternatief heeft het Verenigd Koninkrijk nu aangeboden om voorlopig Engelse toestellen in te zetten boven Afghanistan. De NAVO-landen hebben het Engelse aanbod aanvaard en besloten de meerkosten gezamenlijk te betalen.

Raketschild

Hoewel Afghanistan de bijeenkomst domineerde, werden er ook andere zaken besproken. Zo lichtte de Amerikaanse minister van Defensie Bob Gates de gewijzigde plannen rond het Ballistic Missile Defence, het Amerikaanse raketschild in Europa. Hij onderstreepte in de nieuwe vorm van snel inzetbare, mobiele raketsystemen eerder gereed is en beter acceptabel is voor partners, waaronder Rusland. Daarnaast levert het een significante bijdrage aan de collectieve verdediging van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. De lidstaten hebben de Amerikaanse plannen positief ontvangen.

Verwijzingen

* Kamerbrief stand van zaken Afghanistan * Kamerstuk | 13 oktober 2009 | pdf, 23 pagina's, 127 KB