Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


23 okt 2009

Aanpak van woonfraude en woonoverlast

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) wil gemeenten en corporaties helpen met de aanpak van woonfraude en woonoverlast. Het CCV voert op dit moment een pilot uit onder vijf woningcorporaties. Deze corporaties worden geholpen bij het opzetten van een effectieve aanpak van woonfraude en woonoverlast.

Vijf pilots
Met de volgende vijf woningcorporaties is een samenwerkingsintentie voor de pilots: Haarlem (Pré Wonen), Leiden (Ons Doel), Eindhoven (Woonbedrijf), Alkmaar (Woonwaard) en Maastricht (Woonpunt Maastricht & Mergelland, Maasvallei en Servatius). De eerste resultaten van de pilots worden begin december verwacht. Met de resultaten van deze pilot wil het CCV ook andere corporaties helpen met de aanpak van woonfraude.

Woonfraude aanpakken
Woonfraude vindt plaats achter de façade van de voordeur en is daardoor lastig te herkennen. Het komt niet alleen voor in de grote steden. Ook kleinere gemeenten hebben met deze problematiek te maken.

Woonfraude betekent een oneerlijke verdeling van de woningmarkt en het heeft in veel gevallen een negatieve invloed op de leefbaarheid in de wijk. Niemand zit te wachten op een illegaal pension, drugspand of wietplantage naast de deur. Het aanpakken van woonfraude leidt tot een eerlijkere verdeling van de woningen, meer zicht op huurders, verbeterde leefbaarheid in de wijk en minder overlast.