Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


23 okt 2009

Regio Eindhoven pakt keten aan

De Stuurgroep Alcohol en Jongeren van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven heeft het `Regionaal model Keetbeleid' vastgesteld. Op basis van ervaringen uit de pilot in vijf Kempengemeenten in 2008 wordt het model Keetbeleid uitgerold over de overige zestien gemeenten in Zuidoost-Brabant.

Verloop pilot
De pilot is gestart met een inventarisatie. In de vijf Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden zijn in 2008 59 hokken en keten gelokaliseerd. Na de inventarisatie is er een informatiebijeenkomst georganiseerd voor keeteigenaren, ouders en de keetbezoekers, waarbij vooral is ingegaan op de risico's. De aanwezigen zijn geïnformeerd over de uitgangspunten van het keetbeleid en de controlebezoeken aan de keten. Hokken en keten mogen bestaan, maar ze mogen niet commercieel zijn.

Bij een tweede inventarisatie bleek dat uiteindelijk 25 keten onderdeel uitmaakten van de pilot Keetbeleid in de Kempen. Een aantal van de aanvankelijke geïnventariseerde locaties bleek niet meer te bestaan of had een andere bestemming gekregen.

Geen commerciële keten
Waar het keten met een commercieel karakter betreft, is handhaving van wet- en regelgeving het uitgangspunt. De gewenste situatie is dat deze keten stoppen met commerciële activiteiten of gesloten worden. Het uitgangspunt bij keten zonder een commercieel karakter is het creëren van gezonde en (brand)veilige situaties.

De ervaringen van de pilot hebben als basis gediend voor het regionale model keetbeleid. Dit model wordt vandaag aan alle 21 gemeenten aangeboden, waarbij wordt geadviseerd om dit model te implementeren in hun gemeente.