Nieuw-Vlaamse Alliantie


Algemeen rookverbod is het énige antwoord (23/10/09)

Het nieuwe wetsontwerp inzake het rookverbod houdt net als het KB van 2005 een schending van het gelijkheidsbeginsel in. Alleen een algemeen rookverbod kan deze oneerlijke concurrentie stoppen en zal bovendien duizenden mensen het leven redden. Nog langer wachten met het invoeren ervan, is onverantwoord vindt N-VA.

De strafrechter van Tongeren oordeelde vandaag in een zaak waarin een 31-jarige cafébaas uit Houthalen-Helchteren terechtstond voor het overtreden van het rookverbod, dat het onderscheid dat in het KB van 13 december 2005 tussen horecazaken waar wel en niet gerookt mag worden, niet redelijk verantwoord is en een schending van het gelijkheidsbeginsel inhoudt. En dus oneerlijke concurrentie in de hand werkt. Dat is met het nieuwe wetsontwerp niet anders, zegt N-VA Kamerlid Sarah Smeyers. Het halfslachtige wetsontwerp zegt dat roken in cafés die worstjes van de plaatselijke slager serveren, niet mag. Maar roken in cafés waar verpakte Bifi-worstjes worden verkocht, wél toegelaten is. Dit zorgt niet alleen voor verwarring, maar het is evengoed een schending van het gelijkheidsbeginsel, aldus Smeyers die als eerste een wetsvoorstel indiende voor een algemeen rookverbod.

"Dat een algemeen rookverbod leidt tot minder kankers, minder hartinfarcten, substantieel minder spoedopnames en minder jongeren die beginnen met roken is een wetenschappelijk bewezen feit", vult N-VA senator Louis Ide aan. Daarom ook dat belangenorganisaties het gezondheidsargument verzwijgen en zich alleen nog focussen op de mogelijke nefaste gevolgen voor een klein segment in de horeca. Inderdaad: een premie voor de volkscafés ware geen overbodige luxe geweest, maar blijkbaar slaagde de Open VLD er niet in dit gerealiseerd te zien, net zoals de 12% BTW voor maaltijden een troostprijs is. Een kans is gemist: 6% BTW, een eenmalige premie voor de volkscafés en een algemeen rookverbod.

Momenteel ligt het wetsontwerp voor in de Senaat. Maar volgens Louis Ide heeft men daar last van uitsteldrang. Een meerderheid van de senatoren in de commissie Sociale Zaken - de liberale senator Patrick Vankrunkelsven voorop - zegt voorstander te zijn van een totaal rookverbod in de horeca. Vankrunkelsven wil het wetsontwerp uit de Kamer in die zin aanpassen dat op 1 januari 2012 het totaalverbod in voege treedt, zoals de Europese Commissie aanbeveelt. Het ontbreekt hem aan elke vorm van politieke moed om deze wet sneller door te drukken en zo mensenlevens te redden.

Vorige week nog bleek uit een enquête van de Stichting tegen Kanker dat bijna twee derde van de bevolking voorstander is van rookvrije cafés. Bij jongeren tussen 15 en 25 jaar gaat het zelfs om 70 procent. Het draagvlak is er dus, nu nog de politieke moed!

Auteur:
Sarah Smeyers, Kamerlid N-VA
Louis Ide, Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be