Gemeente Roermond

Prima resultaat bij controle winkels op brandveiligheid

De Brandweer Roermond heeft in het kader van de Nationale Brandpreventieweken afgelopen week steekproefsgewijs 200 winkels in de gemeenten Roermond, Roerdalen en Maasgouw gecontroleerd op brandveiligheid. Bij de controles, een zichtcontrole op brandveiligheid, werd onder andere gecontroleerd op de bereikbaarheid en sluiting van (nood)uitgangen, aankleding en versiering, blusmiddelen, noodverlichting en aanwezigheid van een vluchtrouteaanduiding.

Ongeveer 1000 winkels hadden van te voren een brief ontvangen met een checklist over brandveiligheid. De bedoeling achter deze brief en controle was om winkeliers bewust te maken van brandveiligheid. De brandweer is er van overtuigd hierin te zijn geslaagd. 191 van de gecontroleerde winkels voldeed aan de minimale brandveiligheidseisen en ontving van de brandweer een tafelvlaggetje met de opdruk Brandveiligheid OK. Naast het vlaggetje kregen 67 winkels nog een advies om hun brandveiligheid te verbeteren.

9 winkels ontvingen geen tafelvlaggetje, omdat hun brandveilheid onvoldoende was. Het betrof hier een combinatie van zaken zoals afgesloten of geblokkeerde nooduitgangen, het ontbreken van een blusmiddel of de aanwezigheid van een niet gekeurd blusmiddel en geen of onvoldoende vluchtrouteaanduidingen. Deze winkeliers zijn gewezen op hun verantwoordelijkheid en dringend verzocht om de gebreken zo spoedig mogelijk op te lossen. De brandweer zal bij deze winkels over een maand een nieuwe controle houden.

Eerste publicatiedatum: 23-10-2009 Bijgewerkt: 23-10-2009