Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Tijdschriften over weer en klimaat dit najaar
Meteorologica, Zenit, Weermagazine en Weerspiegel 23 oktober 2009 - Grote vulkaanuitbarstingen zoals van de Pinatubo in 1991 of de Tambora in 1815 geven een duidelijk signaal in het klimaat wereldwijd. Dat schrijven klimaatonderzoekers Sanne Aarsen en Nanne Weber in de najaarsuitgave van Meteorologica.
Herfst in weermagazine
Herfst in weermagazine
"Explosieve erupties brengen grote hoeveelheden aërosolen in de atmosfeer. Als de eruptie krachtig genoeg is, kan de aërosolenwolk de stratosfeer bereiken en zich daar over de hele wereld verspreiden. Ze verstoren zo de mondiale stralingsbalans." De onderzoekers keken naar het klimaatsignaal van vulkaanuitbarstingen in meetreeksen en reconstructies van de gemiddelde temperatuur op basis van historische bronnen zoals het werk van Jan Buisman. Conclusie: "explosieve erupties leiden tot relatief koele zomers in de Lage Landen met temperaturen die gemiddeld veertiende graad beneden normaal liggen".

Verder in Meteorologica een analyse van de uitzonderlijke onweerssituatie van 25-26 mei 1990, waarbij in België superhagelstenen zijn waargenomen van 10 cm doorsnee. Onderzoekers van het Belgische KMI onderzochten het schadespoor en staan stil bij de ingewikkelde processen in de atmosfeer die leiden tot zulke hagelstenen. Daarnaast onder meer aandacht voor mistverwachtingen ten behoeve van de luchtvaart, blikseminslagen in vliegtuigen (pechvogels) en een boekbespreking van stormsein over weersvoorspelling door de eeuwen heen.

Zenit over vulkaanuitbarstingen
Ook het populair wetenschappelijk maandblad Zenit wijdt een artikel aan vulkaanuitbarstingen, maar daarin gaat het over satellietbeelden en ruimtefoto's die de uitstoot van vulkanen prachtig in beeld brengen. Als de wind het rijk alleen heeft vormen zich aspluimen of aswolken. In sommige gevallen krijgt het met grote snelheid omhoog komende hete gas en gesteente zijn eigen dynamiek. Dan vormt zich volgens een nieuwe theorie een vulkanische mesocycloon, die net als zware onweersbuien vergezeld kan worden door bliksemontladingen en hozen.

Daarnaast in Zenit onder meer aandacht voor ijstijden, hoe, wat, waar en waarom. Aan de hand van een recent verschenen artikel in Nature wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis van ijstijden en een blik op de toekomst en toekomstige klimaatveranderingen.

Weermagazine over de herfst
Weer, het magazine voor de weerliefhebbers, staat grotendeels in het teken van de herfst. Bijzonder is de fotocollage door weerfotograaf Jacob Kuiper van herfstsneeuw. Op 24 november 2008 lag er op de Veluwe 17 cm sneeuw dat onder een helderblauwe hemel omgetoverd werd in een sprookjesparadijs. Verder in Weermagazine aandacht voor paddenstoelen in relatie tot het weer, buienstraten op de neerslagradar, het in kaart brengen van het koortsrisico met weerssatellieten, een bijdrage over de aanvullingen op de KNMI'06 klimaatscenario's en artikelen over storm (waarom in de herfst en waarom meestal uit het westen) en El Niño. De bijdrage van het KMI gaat over kustweerberichten van het Oceanografisch Meteorologisch Station in Oostende. Verder aandacht voor recente uitgaven zoals de Deventer Almanak voor 2010, het boek Weersverschijnselen over wonderen van het weer gezien vanaf ruimte en aarde en een boek over Hollandse wolkenluchten.

Weerspiegel op internet
De Weerspiegel van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie verschijnt vanaf 2010 volledig op internet. Ook de gedrukte versie blijft gehandhaafd zodat de abonnees kunnen kiezen. In de oktoberuitgave naast de vaste rubrieken over het weer en optische verschijnselen een artikel over een unieke kroniek over het weer in Poortugaal tussen 1808 en 1851, een periode met opvallend veel slechte zomers. Verder aandacht voor Mesoscale Convective Systems (MCS waaruit zware onweerscomplexen ontstaan) op satellietbeelden, het orkaanseizoen, het opwarmend boraal hoogveen dat veel meer CO2 uitstoot en het bijzondere oktoberweer van een halve eeuw geleden.

Meer over deze tijdschriften op de verschillende sites onder Externe links.

Eerste uitgave: 23-10-09