Belgische Federale Overheid


*

Fonds ter bestrijding van de overmatige schuldenlast weer op het goede spoor

Datum: 23 oktober 2009

Wanneer iemand met schulden moeilijkheden heeft om die terug te betalen, kan die persoon een beroep doen op een schuldenbemiddelaar die onderhandelt met de schuldeisers. In zo'n 14 % van de lopende dossiers van overmatige schuldenlast kunnen de personen die problemen hebben met terugbetalen de erelonen van die schuldenbemiddelaars niet betalen. Daarom werd het 'Fonds ter bestrijding van de overmatige schuldenlast' opgericht.

Het Fonds, dat enkel gespijsd wordt door bijdragen van de financiële sector, kampt sedert 2005 met moeilijkheden. De uitgaven van het Fonds liggen immers hoger dan de inkomsten, met als gevolg dat de bemiddelaars sinds maart 2009 niet meer betaald werden.

Er werd dus voor een nieuwe financieringswijze gezorgd. De belangrijkste schuldeisers zullen voortaan tot het Fonds bijdragen: de banksector, de verzekeraars, de telecombedrijven en de casino's zullen aan het Fonds een bijdrage storten. Dat zal dus voortaan opnieuw zijn rol kunnen vervullen en de schuldenbemiddelaars vergoeden.

Lees meer over de voorwaarden en de manier waarop u een aanvraag voor een tussenkomst van het Fonds kunt indienen op de website van de FOD Economie.