Europese ministers stemmen in met benoeming Nederlander tot adjunct-directeur Europol

De Europese Raad van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken heeft vandaag ingestemd met de benoeming van Tom Driessen (52) tot adjunct-directeur Zware Criminaliteit bij Europol. Driessen is de eerste Nederlander op deze zware post.

Tom Driessen is op dit moment diensthoofd van de Nationale Recherche bij het Korps landelijke politiediensten en volgt bij Europol de Spanjaard Simancas op. Driessen heeft ruime ervaring met de bestrijding van georganiseerde misdaad en andere ernstige vormen van criminaliteit en terrorisme, zowel nationaal als internationaal. Het hoofdkantoor van Europol is gevestigd in Den Haag.

Commissaris Tom Driessen is sinds 2005 hoofd van de Dienst Nationale Recherche. Van 2000 tot 2005 was hij directeur van het Nederlands Centrum voor Internationale Politiesamenwerking NCIPS. Daarvoor werkte hij bij de regiopolitie Haaglanden, onder andere als waarnemend chef van de Justitiële Dienst en als chef van het Interregionaal Rechercheteam. Verder leidde hij twee grote, langdurige internationale recherche-onderzoeken, namelijk het CoPa-onderzoek (betrokkenheid militaire bewind Suriname bij cocaïnehandel) en het Prisma-onderzoek (cocaïnehandel vanuit Zuid-Amerika). Hij begon zijn carrière in 1979 bij de gemeentepolitie in Den Haag. Hij was daar onder andere chef van resp. het wijkbureau Binnenstad en het wijkbureau Schilderswijk. In de jaren 90 was hij actief bij de ontwikkeling van Europol.

Noot voor redacties (