Raad van de Europese Unie

14824/09 (Presse 302) 1
L
RAAD VA
DE EUROPESE UIE
NL
Brussel, 21 oktober 2009
14824/09 (Presse 302)
P 118/09
(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de situatie in Zimbabwe

De Europese Unie is verontrust over de situatie in Zimbabwe, onder meer wegens de achterblijvende ontwikkelingen met betrekking tot mensenrechten en democratie, de uitblijvende benoemingen en aanstellingen en de aanhoudende intimidatie van MCD-leden op politieke gronden. Na bemiddeling door de SADC hadden de partijen Zanu-PF, MDC-T en MDC-M besloten tot regeringssamenwerking en tot de gezamenlijke uitvoering van het door hen gesloten globaal politiek akkoord. Elementen binnen de Zanu-PF weigeren echter halsstarrig zich bij een reële machtsdeling neer te leggen en tonen geen enkele behulpzaamheid bij het doorvoeren van de afgesproken hervormingen. De EU moedigt de SADC ertoe aan de heersende crisis te beslechten en tot een vlotte uitvoering van het globaal politiek akkoord en de hervormingsagenda op te roepen. Van de SADC en Zuid-Afrika wordt gevraagd om, als hoeders van het globaal politiek akkoord, al het mogelijke te doen om een constructief klimaat te creëren dat bijdraagt tot oplossing van de heersende problemen.
De EU blijft bereid tot een politieke dialoog met de inclusieve regering maar beklemtoont dat uitvoering van het globaal politiek akkoord de sleutel vormt tot het aanhalen van de betrekkingen met Zimbabwe.
14824/09 (Presse 302) 2
L
De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië, en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.