Ministerie van Defensie



Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Den Haag
Datum 23 oktober 2009
Ons kenmerk P/2009016754
Onderwerp Antwoorden op vragen van het lid Brinkman (PVV) en het lid Boekestijn (VVD) over de 5 mei herdenking in Wageningen

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen van het lid Brinkman (PVV) en het lid Boekestijn (VVD) over de 5 mei herdenking in Wageningen (ingezonden 5 oktober 2009 met kenmerken 2009Z17989 en 2009Z17990).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

drs J.G. de Vries

Pagina 1/6




Ministerie van Defensie

Vragen van het lid Brinkman aan de minister van Defensie over het bericht dat Defensie wil bezuinigen op de viering van de 5 mei-herdenking in Wageningen (ingezonden 5 oktober 2009 met kenmerk 2009Z17989)

1
Bent u bekend met het bericht "Streep door defilé 5 mei?" 1)

Ja.

2
Kunt u aangeven wat de gevolgen zullen zijn van de bezuinigingen voor de viering van de 5 mei-herdenking in Wageningen?

In 2010 zal Defensie de lustrumherdenking en -viering van de capitulatie in Wageningen nog in volle omvang ondersteunen. In een goed en constructief overleg met het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties Wageningen (NCHC) heb ik afgesproken dat in juni 2010 zal worden bezien of, en zo ja hoe verder wordt gegaan met de ondersteuning door Defensie van de herdenking van de capitulatie in Wageningen.

3
Deelt u de visie dat het defilé in Wageningen een speciale betekenis heeft en dat deze verschilt van de nationale 5 mei-viering in Amsterdam en de meer algemene jaarlijkse Nederlandse veteranendag in Den Haag? Zo ja, bent u dan niet van mening dat deze herdenking in Wageningen juist om principiële redenen moet worden behouden?

Ieder evenement en viering kent zijn eigen karakter. De bevrijding van Nederland wordt op 4 en 5 mei jaarlijks nationaal herdacht en gevierd in Amsterdam en in een wisselende provinciehoofdstad. Defensie blijft deze herdenkingen en vieringen ondersteunen. De herdenking van de capitulatie in Wageningen acht Defensie van historische waarde, maar Defensie is daarbij van mening dat deze herdenking verschillende verschijningsvormen kan kennen. De huidige verschijningsvorm werd van oorsprong mede door Defensie ondersteund vanwege de bijzondere positie die veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-

Pagina 2/6




Ministerie van Defensie

Indië kregen. Voor de erkenning en waardering van Nederlandse veteranen bestaat sinds vijf jaar de Nederlandse Veteranendag, met het nationale defilé, die zowel door veteranen als de bevolking volop wordt gewaardeerd. Deze dag is voor alle veteranen. De vijfde editie van de Nederlandse Veteranendag was een groot succes. Uit onderzoek van TNS/NIPO blijkt dat driekwart van de Nederlandse bevolking positief is over de Nederlandse Veteranendag.

1) De Telegraaf, 26 september 2009

Pagina 3/6




Ministerie van Defensie

Vragen van het lid Boekestijn aan de minister van Defensie over de geruchten dat Defensie wil bezuinigen op het nationale 5 mei bevrijdingsfeest in Wageningen (ingezonden 5 oktober 2009 met kenmerk 2009Z17990).

1
Heeft u kennisgenomen van het artikel "Streep door defilé 5 mei"? 1)

Ja.

2
Is het waar dat Defensie besloten heeft om na volgend jaar alle medewerking aan de viering in Wageningen in te trekken?

In 2010 zal Defensie de lustrumherdenking en -viering van de capitulatie in Wageningen nog in volle omvang ondersteunen. In een goed en constructief overleg met het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties Wageningen (NCHC) heb ik afgesproken dat in juni 2010 zal worden bezien of, en zo ja hoe verder wordt gegaan met ondersteuning door Defensie van de herdenking van de capitulatie in Wageningen.

3
Acht u het principieel juist om bevrijdingsfeesten niet uit te sluiten van bezuinigingen?

De bevrijding van Nederland wordt op 4 en 5 mei jaarlijks nationaal herdacht en gevierd in Amsterdam en in een wisselende provinciehoofdstad. Defensie blijft deze herdenkingen en vieringen ondersteunen. De herdenking van de capitulatie in Wageningen acht Defensie van historische waarde, maar Defensie is daarbij van mening dat deze herdenking verschillende verschijningsvormen kan kennen. De huidige verschijningsvorm werd van oorsprong mede door Defensie ondersteund vanwege de bijzondere positie die veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indië kregen. Voor de erkenning en waardering van Nederlandse veteranen bestaat sinds vijf jaar de Nederlandse Veteranendag, met het nationale defilé, die zowel door veteranen als de bevolking volop wordt gewaardeerd. Deze dag is voor alle veteranen.

Pagina 4/6




Ministerie van Defensie

4
Deelt u de mening dat een besluit om geen medewerking te verlenen aan het bevrijdingsfeest in Wageningen niet alleen op gespannen voet staat met onze historische identiteit maar eveneens de veteranen en onze internationale bondgenoten voor het hoofd stoot?

In 2009 bleek het uiterst moeizaam voor de vijf landen die betrokken waren bij de bevrijding van Nederland (Canada, Frankrijk, Polen, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) om met troepen deel te nemen aan het defilé. Daarbij lieten zij weten ook in de toekomst nauwelijks mogelijkheden voor deelname te zien. Dit jaar moest het Verenigd Koninkrijk volledig verstek laten gaan en de Verenigde Staten kwamen niet verder dan een vaandelwacht. Het Poolse detachement moest op het laatste moment vanwege andere prioriteiten afzeggen en Frankrijk leverde tien leerlingen. De deelname van Canada bestond uit 20 militairen. De animo bij de bondgenoten bleek dus zeer gering. In 2010 is sprake van een lustrumjaar (65 jaar) waarin de geallieerde veteranen traditioneel naar Wageningen komen. Gelet op de leeftijd van deze veteranen, boven de 85 jaar, zal dat in 2010 voor velen voor de laatste maal zijn. Diverse verenigingen hebben al laten weten dat zij in 2010 nog één keer naar Nederland komen. Defensie zal deze lustrumherdenking en -viering in Wageningen in volle omvang ondersteunen. In juni 2010 wordt dan bezien of, en zo ja hoe verder wordt gegaan met deze ondersteuning.

5
Bent u bereid in het kabinet te bepleiten om één van de 20 ambtelijke werkgroepen niet in te stellen en het uitgespaarde geld te benutten om de medewerking van defensie aan het defilé in Wageningen te continueren?
6
Is uw hele plan niet gewoon een brug te ver?

Bij de keuze voor de ondersteuning door Defensie van de herdenking en viering van de capitulatie in Wageningen gaat het vooral om de prioriteit van inzet van schaars personeel en schaarse middelen. De financiële ondersteuning is niet het probleem. In juni 2010 zal

Pagina 5/6




Ministerie van Defensie

Defensie bezien of, en zo ja hoe verder wordt gegaan met de ondersteuning van de herdenking van de capitulatie in Wageningen.

1) De Telegraaf, 26 september 2009

Pagina 6/6