Ingezonden persbericht


PERSBERICHT:

Job Cohen reikt prijs uit aan Hans Bloemendal tijdens Joods Muziekfestival

Tijdens het slotconcert van het Internationaal Joods Muziekfestival krijgt Hans Bloemendal (1923) een oeuvreprijs uitgereikt door burgemeester Job Cohen. Bloemendal is al 60 jaar als oppervoorzanger verbonden aan de Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge in Amsterdam en ontvangt deze prijs voor zijn bijdrage aan de overlevering van het Joods muzikale erfgoed in Nederland.

Tijdens zijn lange carrière maakte Bloemendal een groot aantal bijzondere grammofoonplaten en cd's en publiceerde o.a. het standaardwerk 'Amsterdams Chazzanoet', met de composities van de Amsterdamse voorzangers vanaf 1815. Daarnaast schreef hij vijf toneelstukken en een groot aantal kinderverhalen. Hans Bloemendal is in wetenschappelijke kringen een gerenommeerd en veelvuldig gelauwerd biochemicus.

Het Internationaal Joods Muziekfestival vindt plaats in het Conservatorium van Amsterdam, aan de Oosterdokskade. Van 23 t/m 25 oktober worden uiteenlopende concerten en workshops gegeven door een keur aan Joodse musici, allen prijswinnaars aan het internationaal Joodse muziekconcours van vorig jaar. Het programma beslaat muzieksoorten variërend van reggae en rap tot klezmer en klassiek. Artiesten zijn Hilda Bronstein (Engeland) met jiddische songs, She'Koyokh (Engeland) met klezmer, Orion Ensemble (NL) met crossover klassiek, vrouwenkwartet Vocolot (VS) met close harmony, Mama Doni (VS) met hiphop voor kids en uit Servië het multi-etnische Shira U'tfila met Sefardische muziek.

Tijdens het weekend zijn er naast concerten en workshops ook een open podium voor amateurmusici, een showcase van het Nederlandse klezmerensemble Mazzeltov, die haar nieuwe cd zal presenteren, een Joodse cultuurmarkt en een jamsessie.

----------------------
noot voor de redactie /