Vrije Universiteit Amsterdam

Het klinisch opleidingsklimaat


* Startdatum: 23-10-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Het klinisch opleidingsklimaat


* Spreker: K. Boor


* Promotor: prof.dr. F. Scheele prof.dr. C.P.M. van der Vleuten prof.dr. A.J.J.A. Scherpbier


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Klarke Boor bevordert met haar proefschrift een beter begrip over het opleidingsklimaat van artsen. De dagelijkse participatie kleurt in de praktijk de perceptie van het opleidingsklimaat. Ook kan met behulp van de vragenlijst D-RECT inzicht verkregen worden hoe een afdeling functioneert en waar nog verbeteringen kunnen plaatsvinden.

(Basis)artsen in opleiding tot specialist leren (deels) op de werkvloer hun vak. Boor onderzocht hoe het klimaat op verschillende ziekenhuisafdelingen een rol speelt bij het leren van deze jonge professionals.

Met behulp van diepte-interviews, vragenlijsten en input van experts keek Boor enerzijds welke factoren een rol spelen binnen het opleidingsklimaat en onderzocht zij anderzijds vragenlijsten die dit opleidingsklimaat meten. Haar proefschrift sluit af met een nieuwe vragenlijst, de Dutch Residency Educational Climate Test (D-RECT). Deze lijst is gebaseerd op de eerdere studies en is in staat betrouwbare en valide uitspraken te doen over opleidingsklimaten.

Opvallend is dat niet alleen 'het geplande onderwijs' van grote invloed is, maar dat met name de dagelijkse participatie in de praktijk de perceptie van het opleidingsklimaat kleurt. Factoren die een rol spelen zijn onder meer de mate en vorm van supervisie in de dagelijkse praktijk, de benaderbaarheid van supervisoren, de samenwerking met het team en met collegae en hoe het werk aansluit bij de kundigheid van de (basis)arts in opleiding.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam