Protestantse Kerk in Nederland


Studiemiddag Zuinigheid met vlijt, over calvinistische ondeugden

vr 23 oktober 2009
Op vrijdagmiddag 23 oktober 2009 organiseert het Bezinningscentrum van de Protestantse Kerk in Nederland een studiemiddag over calvinistische (on)deugden, voor theologen, opvoeders en ambtsdragers voor het kringenwerk.

'Fatsoen moet je doen'. Daarover is iedereen het volmondig eens. Maar wat is fatsoen, wie bepaalt dat, en op grond waarvan? Iedereen moet dat zelf maar uitzoeken. Dat blijkt niet bepaald eenvoudig te zijn. Vanuit de samenleving komen vaak tegenstrijdige eisen en verwachtingen. Hameren op 'waarden en normen' biedt nog geen houvast.

De laatste jaren is er in de Nederlandse samenleving een groeiende belangstelling voor de klassieke en rooms-katholieke deugdenethiek. Veel protestanten reageren aarzelend op deze trend en spreken liever over de heiliging van het leven, en over waarden en normen. Toch zijn er deugden die we associëren met protestant-zijn, zoals spaarzaamheid, eerlijkheid en toewijding. Het Calvijnjaar is een goede aanleiding om de vraag aan de orde te stellen wat ook voor protestanten de waarde van de deugdenethiek vandaag de dag kan zijn in kerk, gezin en samenleving. Dat is het centrale thema van deze studiemiddag.

Sprekers
Mw. dr. Louke van Wensveen, senior onderzoeker bij Stichting Oikos en associate professor voor ethiek bij de Academia Vitae te Deventer, zal spreken over de herwaardering van de deugdenethiek in een tijd van sociale, economische en ecologische crises.

Prof. dr. Ad de Bruijne, hoogleraar voor ethiek en encyclopedie aan de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken te Kampen en medeauteur van 'Zuinigheid met vlijt', zal spreken over 'Calvijn en de deugden'.

Prof. dr. Cees Veerman, boer en hoogleraar duurzame landbouw aan de universiteiten van Wageningen en Tilburg, zal spreken over 'Deugd en duurzaamheid'.

Boekpresentatie
Ook wordt op deze studiemiddag het nieuwe boek Zuinigheid met vlijt: over calvinistische (on)deugden aangeboden aan het moderamen van de generale synode van de Protestantse Kerk In Nederland. In dit boek belichten verschillende auteurs zeven typisch calvinistisch-protestantse Nederlandse deugden: spaarzaamheid, bescheidenheid, eerlijkheid, toewijding, vrijgevigheid, stiptheid en nuchterheid. Daarbij wordt de geschiedenis en de betekenis van de deugdenethiek vanuit zowel protestantse als katholieke invalshoeken belicht. Dat maakt het boekje zeer geschikt voor gesprekskringen over ethiek, over levensstijl of over opvoeding. Aan elk hoofdstuk zijn gespreksvragen toegevoegd.

'Zuinigheid met vlijt: over calvinistische (on)deugden' werd samengesteld door Louke van Wensveen en Harm Dane in samenwerking met de Werkgroep Theologische Ethiek van de Onderzoeksschool Ethieken wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekencentrum.

Programma
13.15 Koffie
13.30 Opening, welkom, door de dagvoorzitter, Harm Dane 13.40 Inleiding over deugdethiek in een tijd van crises door Louke van Wensveen. 14.00 Over Calvijn en de deugden door Ad de Bruijne 14.30 Over duurzaamheid en deugd en global action door Cees Veerman 15.00 Pauze
15.20 Gesprek met de zaal
16.00 Overhandigen van het eerste exemplaar

- Korte introductie van het boekje door Louke van Wensveen
- Aanbieding aan mw. Ria de Jong, lid van het moderamen 16.30 Afsluiting met borrel

Boek en studiemiddag zijn mede mogelijk gemaakt door de Stichting Kerk & Wereld

De dag wordt gehouden in het Protestants Landelijk Dienstencentrum, J. Haydnlaan 2a te Utrecht, aanvang 13.15 uur.

Aanmelden