Nederlands Instituut voor Ecologie


Persbericht, 20 oktober 2009

Strandschatten en zeemonsters:
open kennisdagen in Yerseke

YERSEKE (Zld.) - Duik in de wereld van de zee! Op vrijdagavond 23 en zaterdag 24 oktober kunnen nieuwsgierigen van alle leeftijden daarvoor in Yerseke terecht. Tijdens Yerseke: Zee van Kennis kun je op vier plekken in het mosseldorp een kijkje achter de schermen nemen: bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), onderzoeksinstituut IMARES, de Schelpdier-hatchery van mosselkweker Roem van Yerseke en het Oosterscheldemuseum. Een unieke kans!

Welke 'monsters' leven er op de zeebodem of op het strand? Wat kom je te weten tijdens een monsterexpeditie? Alleen voor wie het durft... Hoe kun je bacteriesoorten uit elkaar houden, ook al zien ze er hetzelfde uit en zijn ze ook nog eens verschrikkelijk klein? En wat doen die stofzuigers op de zuidpool? Dat zijn maar een paar voorbeelden van wat er in Yerseke valt te ontdekken. Yerseke: Zee van Kennis maakt onderdeel uit van de landelijke Oktober Kennismaand, met dit jaar als thema: 'Reis naar het onbekende'. Andere 'onbekende' zaken die aan bod komen: hoe kweek je schelpdieren of hoe gedraagt een mesheft zich? Wat is het effect van bodemvisserij of van invasieve diersoorten in zee?

Op vrijdagmiddag 23 oktober vindt de officiële opening van Yerseke: Zee van Kennis plaats bij het NIOO. Gedeputeerde George van Heukelom van Provincie Zeeland doet dat samen met alle basisschoolleerlingen van de groepen 8 in Yerseke. Na een VIP-preview van het programma van de open dagen, maakt Van Heukelom bekend wie van de leerlingen de allerleukste zeevraag heeft bedacht. Daarmee vallen mooie prijzen voor de school te verdienen. Tijdens de open dagen kunnen overigens alle bezoekers hun eigen vragen afvuren op het zeepanel van 'wijze wetenschappers'!

Bij de grootste locatie van de open dagen, het ecologisch onderzoeksinstituut NIOO, kan ook het onderzoeksschip bewonderd worden. De Luctor vaart op andere dagen uit voor al het onderzoek waarvoor laarzen te kort zijn... Behalve demonstraties zijn er op de open kennisdagen ook zelf proefjes te doen. Verbaas je over de mooie patronen die mossels op de bodem toveren, zie hoe plantjes onze kust kunnen helpen verdedigen of laat de onderzoeksballon een foto van je maken. Voor de jongste onderzoekers is er een speurtocht, waarbij alle aanwijzingen verstopt zijn in expeditiekisten. Die nemen onderzoekers mee op reis: van zuidpool tot zandbank en van duin tot diepzee. Die laatste reis kun je zelf beleven in een virtuele onderzeeër. Maar er komen ook verrassend veel onderzoekers uit andere landen naar Yerseke. Ontdek het zelf op 23 of 24 oktober!

Het NIOO is open van 18.30 tot 21.00 uur op vrijdag 23 oktober en van 11.00 tot 17.00 uur op zaterdag 24 oktober. U bent welkom op de Korringaweg 7 te Yerseke. De andere locaties van de open kennisdagen van Yerseke: Zee van Kennis zijn op loopafstand. Er rijden op zaterdag gratis pendelbussen, gesponsord door Gemeente Reimerswaal, vanaf NS-station Kruiningen-Yerseke. Meer informatie is te vinden op: www.nioo.knaw.nl/opendag en www.oktoberkennismaand.nl.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) verdiept zich in de ecologie van land, zoet water en brak en zout water. Het Centrum voor Estuariene en Mariene Ecologie in Yerseke (Zld.) bestudeert het leven in de zee en in estuaria. Dit centrum is voortgekomen uit het Delta Instituut voor Hydrobiologisch Onderzoek, dat in 1957 werd gesticht om de ecologische effecten van het Delta Plan te onderzoeken. De twee andere NIOO-vestigingen zijn te vinden in Heteren en Nieuwersluis. Het NIOO is met ongeveer 250 medewerkers het grootste onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Voor meer informatie:

* wetenschapsvoorlichter ir. Froukje Rienks, NIOO-KNAW, tel. 06-10487481 / 0294-239303, f.rienks@nioo.knaw.nl
* onderzoeker dr. Ad Huiskes, NIOO-Centrum voor Estuariene en Mariene Ecologie, Yerseke, tel. 0113-577456 / 06-51817845, a.huiskes@nioo.knaw.nl

Journalisten zijn van harte welkom bij de officiële opening, tussen 13.15 uur en ca. 15.30 uur bij het NIOO in Yerseke. Adres: Korringaweg 7, Yerseke. Ook tijdens de open dagen zelf ontvangen we u natuurlijk graag op de verschillende locaties.

Routebeschrijving
Per openbaar vervoer: treinstation Kruiningen-Yerseke. Vanaf station Kruiningen-Yerseke kunt u op zaterdag ieder half uur met gratis pendelbussen Yerseke bereiken. De eerste bus vertrekt om 10.45 uur vanaf het station en de laatste vertrekt om 17.04 uur vanaf de Korringaweg. De bussen sluiten aan op de treinen in beide richtingen. (Op vrijdagavond kan gebruik gemaakt worden van de normale busdienst 29 naar halte Langeville in Yerseke. Loop van daar richting de haven.)

Per auto: neem op de A58, uit de richting Bergen op Zoom of Vlissingen, afslag Yerseke. Volg de dijk naar het dorp. Neem na ongeveer 3 km de afslag industrieterrein 'Korringaweg'. Volg hierna de Korringaweg tot u aan de rechterzijde het NIOO ziet liggen. Hier kunt u een programmaboekje voor alle locaties krijgen. De andere locaties liggen op loopafstand.

Meer info, inclusief het volledige programma, is te vinden op www.nioo.knaw.nl/opendag.

Homepage Oktober Kennismaand: www.oktoberkennismaand.nl Homepage NIOO: www.nioo.knaw.nl