Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Persbericht, 22 oktober 2009

Energiezuinig drogen van kaslucht: buitenlucht gebruiken Gecontroleerd ontvochtigen kan tot een aanzienlijke energiebesparing leiden.

Voor het ontvochtigen (drogen) van de lucht in tuinbouwkassen, kan de Nederlandse glastuinbouw het beste buitenlucht de kas in laten stromen. Als die buitenlucht dan wordt opgewarmd met de tegelijkertijd naar buiten stromende warme kaslucht, kan er aanzienlijk bespaard worden op de benodigde energie. Dat blijkt uit het onderzoek waarop Jouke Campen op 23 oktober hoopt te promoveren aan Wageningen University. Door de droge lucht in te laten, kunnen in de vroege ochtend ook nog eens de energieschermen langer dicht blijven. Dat kan volgens Campen een aanzienlijke energiebesparing opleveren.

In vochtige lucht kunnen planten niet goed groeien. Planten kunnen dan namelijk geen water verdampen. En die verdamping is nodig voor het transport van voedingsstoffen door de plant. Daarnaast zorgt een hoge luchtvochtigheid voor ziektes en kwaliteitsverlies. Daarom moeten glastuinbouwers, wanneer de luchtvochtigheid steeds verder toeneemt, maatregelen nemen om de lucht weer droger te maken.

Op dit moment gebeurt dat veelal door de 'energieschermen' open te doen. Energieschermen zijn horizontale gordijnen die de warmte in de kas houden. Maar ze sluiten ook het vocht op. De planten kunnen daardoor niet verdampen. En dat is een slechte zaak, want een plant die niet verdampt kan ook niet groeien. Tuinders zetten daarom al vroeg in de ochtend het energiescherm open, zodat de kaslucht weer droger is wanneer de zon opkomt en de verdamping toeneemt.. Vochtproblemen worden op deze manier voorkomen. Maar met het opentrekken van de schermen, gaat veel energie verloren. En dit gaat in tegen de ambitie van de glastuinbouw om steeds minder energie te gebruiken.

Daarom onderzocht Campen verschillende technieken voor het ontvochtigen van de kaslucht. Campen verwachtte in eerste instantie veel van zogenoemde condensatietechnieken. Daarbij stroomt de vochtige lucht langs een groot koud oppervlak, waardoor het vocht op dat oppervlak condenseert. Het vocht gaat daarmee uit de lucht en er komt warmte vrij door de condensatie, was de gedachte.

Campen kwam er na uitgebreid onderzoek echter achter dat het gebruik van de relatief droge buitenlucht de beste aanpak is. De verschillende condensatietechnieken die hij onderzocht bleken duur en onrendabel. Onder andere omdat er meer energie moet worden 'rondgepompt' dan de condensatiewarmte alleen. De kaslucht bleek namelijk meer af te koelen dan vooraf verwacht werd. De condensatiesystemen zijn ook nog eens complex en duur.

Campen stelt daarom dat het gebruik van buitenlucht de beste optie is. Campen: "Als de naar binnen stromende buitenlucht ook nog eens voorverwarmd wordt door de kaslucht die tegelijk naar buiten stroomt, kan behoorlijk bespaard worden op de benodigde energie. Dat kan met relatief eenvoudige techniek. En als de glastuinders dankzij de droging van de lucht, de energieschermen langer dicht gaan houden, kunnen ze tot 15% energie besparen"

Inmiddels is de techniek ook al in een kas toegepast. Daaruit blijkt de drang van de glastuinbouw om te vernieuwen en op energie te besparen. Campen: "Met de huidige energieprijzen kan die investering nog niet uit. En toch zie en hoor ik belangstelling van tuinders en leveranciers. Er is goede kans dat het op deze manier van ontvochtigen van kaslucht binnen een aantal jaar gemeengoed is. Alle componenten zijn immers voorhanden en de bereidheid is er volgens mij".

Fotobijschrift: De technologie om energiezuinig kaslucht te drogen is beschikbaar (Foto: Climeco)

---

Noot voor redacties