Raad van State


vrijdag 23 oktober 2009
Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Hilversum heeft opgelegd aan Poster Vision Outdoor Media B.V. om de reclame-uiting op de gevel van het pand Langestraat
126 in Hilversum te verwijderen. De reclame-uiting is daar zonder bouwvergunning opgehangen. Het gemeentebestuur heeft daarom gelast dat de reclame wordt verwijderd. Het bedrijf is van mening dat de gemeente niet op tijd op zijn bouwaanvraag heeft beslist waardoor er 'van rechtswege' een vergunning is verleend. Het bedrijf vindt bovendien dat het gemeentebestuur in strijd heeft gehandeld met het gelijkheidsbeginsel. Andere bedrijven met reclame-uitingen heeft de gemeente wel met rust gelaten, aldus het bedrijf. De rechtbank in Amsterdam heeft in april 2009 het beroep van het bedrijf tegen de dwangsom ongegrond verklaard. Het bedrijf komt nu tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200903017/1)


11.45 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad om een bouwvergunning te verlenen voor het verbouwen van een bedrijfsunit en de verkoop van consumentenvuurwerk aan de Rosbayerweg in Wormerveer. Het bouwplan heeft betrekking op de bouw van een vuurwerkverkooppunt en bewaarplaats voor ruim 6.700 kilogram vuurwerk. Het gemeentebestuur weigert mee te werken aan dit bouwplan, omdat de gemeenteraad bij een motie heeft bepaald dat het aantal verkooppunten van vuurwerk binnen de gemeente wordt vastgesteld 'op tien'. De rechtbank in Haarlem heeft in maart 2009 het beroep van de indiener van het bouwplan gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank is een motie van de gemeenteraad geen voorschrift waaraan het gemeentebestuur is gehouden. Het gemeentebestuur was niet verplicht de motie te volgen, maar als het gemeentebestuur besluit de motie te volgen, zal hij moeten motiveren waarom hij dat doet, aldus de rechtbank. Naar het oordeel van de rechtbank heeft het gemeentebestuur nagelaten de belangen tegen elkaar af te wegen. Het gemeentebestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200902826/1)