Gamma Holding N.V.

Derde kwartaal Gamma Holding


* Omzet: EUR 167 miljoen (derde kwartaal 2008: EUR 179 miljoen);
* EBITDA1 exclusief herstructureringskosten: EUR 18,6 miljoen
* (derde kwartaal 2008: EUR 16,7 miljoen);
* Verkoop van Coating & Composites;

* Looptijd financiering verlengd tot medio juli 2011.

Gamma Holding heeft het voornemen om vrijwel de gehele business unit Coating & Composites inclusief Verseidag Ballistic Protection voor een bedrag van EUR 37,5 miljoen te verkopen aan een Duitse industriële onderneming. De te verkopen onderdelen vertegenwoordigen een verwachte jaaromzet van EUR 76 miljoen en een EBITDA1 van EUR 2,5 miljoen. Het gaat daarbij om 271 medewerkers. De transactie zal naar verwachting in de komende weken zijn beslag krijgen. In deze trading update zijn de betreffende onderdelen opgenomen als bedrijfsactiviteiten die niet duurzaam zullen worden voortgezet.

De productgroep PTFE-gecoate glasvezels voor industriële toepassingen, dat deel uitmaakte van Coating & Composites, wordt ondergebracht bij Belting. PTFE vertegenwoordigt een verwachte jaaromzet van EUR 13 miljoen en heeft een beperkte EBITDA1-bijdrage. Bij het bedrijfsonderdeel zijn 134 medewerkers werkzaam. Verder wordt Sailcloth per 30 september 2009 weer opgenomen als voort te zetten bedrijfsactiviteit.

Gamma Holding heeft besloten de sectorverdeling van Industrial Solutions en Lifestyle Fabrics los te laten. Met ingang van deze trading update zal in lijn met het halfjaarbericht per business unit afzonderlijk worden gepubliceerd.

Ontwikkelingen derde kwartaal

In het derde kwartaal plukte Gamma Holding de vruchten van de versneld doorgevoerde kostenbesparingen, herstructureringen en werkkapitaalverbeteringsprogramma's. Als gevolg van deze maatregelen vond vooral bij Belting en Sleep Care Fabrics herstel van het resultaat plaats.

In het derde kwartaal van 2009 bedroeg de omzet van de groep EUR 167 miljoen (2008: EUR 179 miljoen). Daarin is een positief effect van EUR 1,3 miljoen begrepen door valutaontwikkelingen.

EBITDA1 van de groep exclusief herstructureringskosten bedroeg EUR 18,6 miljoen (2008: EUR 16,7 miljoen). Valutaontwikkelingen hadden een positief effect van EUR 0,5 miljoen.

In het derde kwartaal zijn de rentedragende schulden met EUR 8,0 miljoen gedaald tot EUR 305 miljoen.

De omzet van Belting (inclusief PTFE) kwam uit op EUR 61 miljoen (2008: EUR 68 miljoen). EBITDA1 exclusief herstructureringskosten bedroeg EUR 5,1 miljoen (2008: EUR 4,6 miljoen). De business unit kampt met minder opdrachten, ondanks voorzichtig herstel in Azië en Amerika. De stagnerende economie heeft vooral zijn weerslag op de verkoop van modulaire banden en in markten zoals de bouw- en textielsector en de chemische, metaal-, hout- en automobielindustrie. Belting werd echter minder geraakt op het gebied van banden voor de voedingsindustrie, de grafische en verpakkingsindustrie, airbags en loopbanden. Om kosten te besparen, worden steeds meer fabricage-activiteiten van West- naar Oost-Europa overgebracht en is ingezet op verdere personeelsreducties.

De omzet van Filtration bedroeg EUR 22 miljoen (2008: EUR 28 miljoen). EBITDA1 exclusief herstructureringskosten kwam uit op EUR 1,0 miljoen (2008: EUR 2,1 miljoen). De teruglopende vraag naar filterproducten deed zich vooral in Europa en bij Original Equipment Manufacturers voor, met name in de mijnbouw, de chemische en de automobielindustrie. Ook werden vervangingsorders uitgesteld. In de voedings- en genotmiddelenindustrie bleek de vraag minder conjunctuurgevoelig. Bovendien ontwikkelde de verkoop van keramische filterelementen zich positief. De business unit zal de organisatie verder aanpassen aan de lagere omzet.

De omzet van Sailcloth kwam uit op EUR 7 miljoen (2008: EUR 7 miljoen). EBITDA1 exclusief herstructureringskosten bedroeg EUR -0,2 miljoen (2008: EUR -0,4 miljoen). De business unit ondervindt vooral hinder van een uiterst zwakke OEM-markt en een dalend wind- en kitesurf segment. De vraag naar het topsegment D4-membraanzeilen bleef echter hoog. Verder zijn vanuit de nieuwe productielocatie in Sri Lanka inmiddels de eerste eigen, kwalitatief hoogwaardige Dimension-Polyant zeilen geproduceerd en met succes verkocht.

De omzet van Sleep Care Fabrics bedroeg EUR 34 miljoen (2008: EUR 34 miljoen), waarbij vooral in Amerika marktaandeel is gewonnen. EBITDA1 exclusief herstructureringskosten verbeterde sterk in het derde kwartaal door de stijgende omzet en kostenbesparingen en kwam uit op EUR 5,6 miljoen (2008: EUR 1,4 miljoen). Inmiddels is de laatste productiefaciliteit in België gesloten en is het machinepark bij andere onderdelen ondergebracht. Verder worden voor het einde van dit jaar de logistiek en de opslag van matrasstoffen voor de Europese markt uitbesteed.

De omzet van Exotic Fabrics hield zich goed staande en kwam uit op EUR 43 miljoen (2008: EUR 42 miljoen), vooral door Vlisco en Uniwax. EBITDA1 exclusief herstructureringskosten bedroeg EUR 7,2 miljoen (2008: EUR 8,7 miljoen). In augustus lanceerde het topmerk Vlisco met succes weer een nieuwe collectie: 'Touch of Sculpture'.

Discontinued Operations

De omzet van Discontinued Operations bedroeg in het derde kwartaal EUR 17 miljoen (2008: EUR 21 miljoen).

Ten opzichte van andere onderdelen binnen de groep had Verseidag Ballistic Protection minder te kampen met de recessie. De business unit levert kogelwerende vesten aan Europese en Amerikaanse leger- en politiekorpsen en composiete bepantseringoplossingen voor legervoertuigen.

De omzet van Coating & Composites (exclusief PTFE) bleef achter. Vooral de aan de conjunctuurgevoelige reclamesector verbonden productgroep seemee® (doek voor mediatechniek) zag de vraag behoorlijk dalen. Ook duraskin® bleef achter, maar wist te groeien op het gebied van tentdoek en gecoat doek voor bouwkundige overkappingen.

Ontwikkelingen eerste negen maanden

In de negen maanden van 2009 bedroeg de omzet van de groep EUR 489 miljoen (2008: EUR 546 miljoen). Daarin is een positief effect van EUR 3,8 miljoen begrepen door valutaontwikkelingen.

De operationele personeels- en overige bedrijfskosten kwamen ten opzichte van de eerste negen maanden van 2008 EUR 23,3 miljoen lager uit. EBITDA1 van de groep exclusief herstructureringskosten bedroeg EUR 44,2 miljoen (2008: EUR 61,2 miljoen). Valutaontwikkelingen hadden een positief effect van EUR 2,9 miljoen.

EBITA2 bedroeg EUR 9,1 miljoen (2008: EUR 36,9 miljoen).

Het saldo financiële baten en lasten steeg tot EUR -31,5 miljoen (2008: EUR -11,1 miljoen) als gevolg van hogere (her)financieringskosten van EUR -14,3 miljoen, grotere renteopslagen en een licht hoger saldo rentedragende schulden.

Het netto groepsresultaat exclusief herstructureringskosten en bijzondere waardevermindering kwam uit op EUR -17,8 miljoen (2008: EUR 18,7 miljoen).

De herstructureringskosten bedroegen in de eerste negen maanden EUR 11,1 miljoen (2008: EUR 0,4 miljoen).

De toetsing van bedrijfswaardeberekeningen heeft in het eerste halfjaar geleid tot een bijzondere waardevermindering van immateriële en materiële vaste activa van EUR 32,9 miljoen bij Filtration en Coating & Composites (2008: nihil).

Het netto groepsresultaat kwam uit op EUR -60,8 miljoen (2008: EUR 18,4 miljoen), met name als gevolg van de gedaalde EBITDA1, bijzondere waardevermindering van immateriële en materiële vaste activa, herstructureringskosten, en hogere financiële baten en lasten.

Financiering

Op 18 februari 2009 bereikte Gamma Holding met het bankensyndicaat overeenstemming over aangepaste financiering ad EUR 390 miljoen tot maart 2010. Medio juli 2009 werden verbeterde voorwaarden overeengekomen, waarbij onder voorwaarden een mogelijkheid tot verlenging van de financiering werd geboden.

Gamma Holding heeft inmiddels aan alle voorwaarden voldaan en heeft daarmee de beschikking over financiering tot medio juli 2011. Door het uitoefenen van de verlengingsoptie zijn de convenanten verder verruimd. Per 30 september 2009 bedroeg de netto rentedragende schuld EUR 305 miljoen. De netto rentedragende schuld ten opzichte van de EBITDA kwam uit op 5,6 en blijft daarmee binnen het met het bankensyndicaat overeengekomen niveau van 7,0. Ook aan de andere convenanten is voldaan.

Marktpositieversterking en kostenbesparingen

Gamma Holding zal zich blijven richten op verdere versterking van de marktposities en uitvoering van het programma van kostenbesparingen. Inmiddels werpt dat programma vruchten af. In de eerste negen maanden van 2009 hebben per saldo 536 arbeidskrachten de groep verlaten. Het aantal uitzendkrachten daalde met 106. Bovendien is bij diverse ondernemingen arbeidstijdverkorting doorgevoerd, zijn vanuit een stringent financieel beleid de investeringen teruggebracht en wordt voortdurend gestuurd op werkkapitaalverbetering.

Vooruitzichten

Gamma Holding verwacht in het vierde kwartaal, ondanks enkele positieve ontwikkelingen, geen verbetering van de huidige marktomstandigheden. Het resterende jaar 2009 zal uitdagend blijven. De onderneming zal de marktomstandigheden daarom nauwgezet blijven volgen en de organisatie daarop voortdurend aanpassen.

Gamma Holding verwacht binnen de nieuw overeengekomen bankconvenanten te blijven.

Raad van Bestuur Gamma Holding N.V.

Helmond, 23 oktober 2009

Op de in deze trading update genoemde cijfers is geen accountantscontrole toegepast.


----------

1 Groepsresultaat vóór winstbelasting, rente en afschrijvingen/bijzondere waardevermindering (im)materiële vaste activa.


2 Groepsresultaat vóór winstbelasting, rente en afschrijvingen/bijzondere waardevermindering goodwill en geacquireerde immateriële vaste activa.

Download de pdf