Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Rapport Nationale Ombudsman

Publicatiedatum: 23-10-2009 9:12:57

Geen geweldsmisbruik politieoptreden rond wedstrijd Vitesse-NAC

ARNHEM De politie Gelderland-Midden is tevreden over de uitspraak van De Nationale Ombudsman (NO) over het optreden van de politie rond de wedstrijd Vitesse-NAC op 16 september 2006. De Nationale Ombudsman gaf aan dat van geweldsmisbruik door de politie geen sprake was. Wel stelt de NO dat de politie geen foto's had mogen maken van supporters die formeel niet waren aangehouden.

Op 19 oktober 2009 heeft de politie het rapport van de Nationale Ombudsman (NO) ontvangen, dat is uitgebracht in verband met een klacht over het gebruik van geweld, het ten onrechte gebruik maken van het noodbevel en het ten onrechte maken van foto's van de supporters.

De Ombudsman heeft de eerste 2 klachtonderdelen ongegrond verklaard. Het optreden van de politiemedewerkers is gezien de feiten en omstandigheden, rechtvaardig geweest. De NO geeft in haar rapport wel aan dat de politie de verwachte aantallen NAC supporters niet goed heeft ingeschat. De politie heeft in het algemeen een goede informatiepositie waarbij zij kan vertrouwen op de grote professionaliteit en ervaring van haar mensen die gespecialiseerd zijn in geweldsbeheersing rond voetbalwedstrijden.

De laatste klacht over het ten onrechte maken van foto's van de supporters is gegrond verklaard. De NO is van mening dat het maken van foto's van niet aangehouden personen in dit soort situaties niet gebaseerd kan worden op art. 2 van de Politiewet en dat daarmee een onaanvaardbare inbreuk op de privacy van de betrokkenen werd gemaakt. Rond de wedstrijd Vitesse-NAC op 16 september 2006 leek het de politie tactisch gezien verstandig om niet tot aanhouding over te gaan en de NAC-supporters in de cel te plaatsen, maar om de minder drastische keuze te maken om de betreffende mensen wel te fotograferen. Dit was noodzakelijk omdat een politie-ambtenaar letsel had opgelopen en betrokkenen anders niet meer traceerbaar zouden zijn. De foto's zijn door Regiopolitie Gelderland-Midden zeer kort daarna vernietigd. De politie zal zich beraden op de overweging van de NO om de klacht over het ten onrechte maken van foto's van de supporters gegrond te verklaren.