Partij van de Arbeid
Den Haag, 22 oktober 2009

Vragen van het lid Bouwmeester (PvdA) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over illegale drankketen op Urk


1. Bent u bekend met het artikel ' groeiend aantal jeugdhonken op industrieterrein ' * ?


2. Hoe beoordeelt u de uitspraak van de burgemeester van Urk dat hij een bestuurlijke boete uitdeelt aan eigenaren van jeugdhonken waar zich illegale praktijken afspelen, zoals alcoholverstrekking (aan jeugd), omdat dit makkelijker is dan sluiting?


3. Bent u het eens met de uitspraak van de burgemeester dat hij voor de makkelijkste weg te kiest en niet de meest effectieve? Zo ja, waarom? Zo nee, wat gaat u hieraan doen?


4. Mag de burgemeester een plek waar zich illegale praktijken afspelen openhouden en slechts een bestuurlijke boete geven? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom doet de burgemeester dit?


5. Heeft de burgemeester voldoende instrumenten om bij illegale praktijken zoals illegale verkoop van alcohol een jeugdhonk te sluiten? Zo ja, waarom gebruikt hij deze niet? Zo nee, hoe kan het de burgemeester makkelijker worden gemaakt om bij illegale praktijken strikt te handhaven?


6. De burgemeester heeft vorig jaar aangegeven dat er geen illegale bars op Urk zijn, terwijl raadsleden en jongerenwerkers dit tegenspreken; heeft de VWA op basis van deze onduidelijkheid het afgelopen jaar controles naar illegale drankketen/ bars op Urk uitgevoerd? Zo ja, wat zijn de resultaten? Zo nee, waarom niet en bent u van plan de VWA alsnog een onderzoek te laten instellen?


7. Jeugdhonken zijn geen probleem, maar illegale praktijken en veel drinken onder de 16 jaar in die honken wel, hebben gemeenten voldoende mogelijkheden om deze jongeren een alternatief te bieden? Zo ja, gebeurt dit ook? Zo nee, waarom niet?


8. Herinnert u zich de beantwoording van de Kamervragen van het lid Bouwmeester **waarin u aangeeft dat er geen enkele reden is om illegale horeca in keten/ bars of waar ook toe te staan of te gedogen?


* www.opurk.nl van 17 oktober 2009


** beantwoording Kamervragen lid Bouwmeester over illegale commerciële drankketen (2070811550).



Partij van de Arbeid