Ingezonden persbericht



---



Persbericht

ASR Vastgoed Ontwikkeling levert komend jaar 12 voetbalvelden aan winkels op

23 oktober 2009 - De komende 12 maanden levert ASR Vastgoed Ontwikkeling, door Locatus/VGM uitgeroepen tot Retailontwikkelaar van het jaar, ruim 58.000 m2 BVO aan winkelruimte op. Dat staat gelijk aan ruim 12 voetbalvelden. Het is de optelsom van vier projecten welke de ontwikkelaar binnen een jaar zal opleveren, plus het aantal vierkante winkelmeters van de Promesse, het nieuwe stadshart van Lelystad dat begin oktober werd opgeleverd. De retailprojecten variëren van multifunctionele gebiedsontwikkelingen op centrumlocaties tot aan wijkwinkelontwikkelingen in combinatie met woningbouw en/of zorg- en commerciële voorzieningen, zoals horeca.


. De Promesse, nieuwe stadshart van Lelystad 19.000 m² BVO
. Vleuterweide Centrum, nieuwe winkelcentrum Leidsche Rijn 15.000 m² BVO
. De Volgerlanden, wijkwinkelcentrum Hendrik Ido Ambacht 7.000 m² BVO
. 't Circus, nieuw winkelcomplex in het stadshart van Almere 12.000 m² BVO
. Hoge Schie, woon- en winkelcentrum van Overschie 5.000 m² BVO

Het betreft hier geen pure uitbreidingsvraag , maar ook vervanging en herontwikkeling om een kwaliteitsimpuls te geven aan locaties. De oplevering van de bovenstaande winkelprojecten komt voort uit een enige jaren geleden ingezette ambitie te willen groeien in retailontwikkeling. In de projecten portefeuille van ASR Vastgoed Ontwikkeling is de laatste jaren derhalve de focus op winkelprojecten verder toegenomen. Dit heeft geleid tot een belang in winkelprojecten op de totale projectenportefeuille van ongeveer 50%, gemeten naar investeringswaarde. De overige 50% bestaat uit de ontwikkeling van woningen en kantoren. Winkelontwikkeling neemt dus een belangrijke plaats in binnen de organisatie om ook de blijvende ambitie in retail de komende jaren te ondersteunen.

Beheerst ontwikkelen
Naast de (op handen zijnde) oplevering van deze projecten, maakte ASR Vastgoed Ontwikkeling vorige week ook de start bouw bekend van het centrum Meerrijk in de wijk Meerhoven te Eindhoven. De ontwikkeling omvat 9.700 m2 aan voorzieningen, waaronder winkels en horeca en 650 woningen van verschillende typen. In deze periode een prachtig gebaar naar de markt. Het kán dus wel. Foppe Kooistra, CEO ASR Vastgoed Ontwikkeling: 'Met een beperkte omvang van zo'n 80 specialisten, van conceptontwikkelaars tot aan een team stedenbouwkundigen en gebiedsontwikkelaars en specialisten op het gebied van verhuur en marketing, weten we alle facetten van het ontwikkelingsproces intern te managen. Pas wanneer een project deels is voorverhuurd of in het geval van woningbouw, als er een aanzienlijk percentage is voorverkocht, starten we met de bouw. Naast een goede samenwerking met de gemeenten, zoals in het geval van Meerrijk, helpt deze beheerste wijze van ontwikkelen projecten in deze tijd naar een hoger plan te kunnen tillen.'

In de pijplijn
Andere winkelprojecten in portefeuille van ASR Vastgoed Ontwikkeling welke zich in een ver gevorderd stadium van planontwikkeling bevinden zijn bijvoorbeeld het nieuwe centrum van Waddinxveen, de uitbreiding en herontwikkeling van het stadscentrum Walburg in Zwijndrecht en de herontwikkeling van het winkelcentrum Osdorpplein, het nieuwe stadshart van Amsterdam-West. In december vorig jaar werd ASR Vastgoed Ontwikkeling tevens de ontwikkeling van het kernwinkelgebied Leidsche Rijn Centrum gegund door de gemeente Utrecht en beslaat circa 25.000 m2 aan centrumfuncties. Ook De Neude, een voormalig postkantoor en Rijksmonument in de gemeente Utrecht, is in 2008 verworven met het doel hier een winkel- en recreatief centrum te ontwikkelen. In juli 2009 won ASR Vastgoed Ontwikkeling de gemeentelijke competitie voor de herontwikkeling van de Aalmarkt in de binnenstad van Leiden: circa 7.500 m2 aan centrumfuncties.

///

Over ASR Vastgoed Ontwikkeling
Met een ontwikkelingsportefeuille van ruim 4 miljard Euro en 100 medewerkers behoort ASR Vastgoed Ontwikkeling tot één van de grootste woning-, winkel- en kantorenontwikkelaars in Nederland. Met een breed team van vastgoedspecialisten investeert ASR Vastgoed Ontwikkeling al meer dan 40 jaar in ruimtelijke oplossingen die bijdragen aan beter wonen, beter werken en beter leven. Steeds opnieuw zoeken we in nauwe samenwerking met gemeenten, ondernemers, eigenaren èn gebruikers naar het meest duurzame vastgoedconcept dat een bijdrage levert aan de omgeving. Meer informatie is beschikbaar op www.asrvastgoedontwikkeling.nl

Noot voor de redactie,