300 gezinnen in Brecht verlost van onzekerheid over bodemkwaliteit

23/10/2009 09:41

OVAM

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en de gemeente Brecht hebben het afgelopen jaar een globaal bodemonderzo ek uitgevoerd op drie locaties in Brecht. Op deze locaties werd kort na WO II afval en baggerspecie gestort. In totaal werden 309 percelen aan een grondig onderzoek onderworpen. Voor 308 percelen bleek er geen risico te bestaan voor mens en milieu. Eén perceel moet gesaneerd worden wegens te hoge concentraties aan zware metalen in de bodem. De sanering zal uitgevoerd worden door de OVAM.

Voor WO II waren er op deze locaties steenbakkerijen gevestigd. De kleiputten van deze steenbakkerijen werden later opgevuld met baggerspecie en met stortmateriaal. Na 1960 werden de gronden verkaveld en bebouwd. In april 2008 gaf de OVAM opdracht om op elke locatie (Oud Geleg, Campina en Lambrechts) een globaal bodemonderzoek uit te voeren. In totaal gaat het om 309 bebouwde percelen. Dergelijke aanpak is veel efficiënter dan de klassieke perceelsgewijze aanpak, waarbij elke eigenaar zelf een bodemonderzoek moet uitvoeren op zijn eigen perceel.

De resultaten van het globaal bodemonderzoek zijn vandaag bekend. Slechts één van de 309 percelen moet gesaneerd worden omdat er zware metalen in het vaste deel van de bodem werden teruggevonden. De sanering zal volledig uitgevoerd en betaald worden door de OVAM. In het grondwater en in het vaste deel van de bodem van alle andere percelen werden slechts licht verhoogde waarden teruggevonden die geen enkel risico vormen.

Met het onderzoek wordt een einde gemaakt aan de onzekerheid over de bodemkwaliteit op deze locaties en biedt de OVAM een oplossing voor meer dan 300 gezinnen die hun gronden opnieuw kunnen verkopen zonder voorafgaand bodemonderzoek. Alle eigenaars en bewoners kregen een bodemattest van hun grond en een persoonlijke brief waarin de resultaten van het bodemonderzoek worden toegelicht.