Kunststofindustrie kiest voor duurzaam bouwen

23/10/2009 10:00

ESSENSCIA

Bouwproducten van kunststof en rubber beperken het energieverbruik van gebouwen en voorkomen CO2 emissies. Federplast.be, de beroepsvereniging van de kunststof- en rubberindustrie, nodigt de producenten van artikelen voor de bouw uit om samen de bijdrage van hun producten aan 'duurzaam bouwen en wonen' verder te ontwikkelen.

Bijna 40% van alle fossiele brandstoffen wordt gebruikt voor het verwarmen van gebouwen. Het is dan ook absoluut nodig dat bij 'duurzaam bouwen en wonen' voorrang wordt gegeven aan energiebesparing. Het potentieel van kunststofisolatie om bij te dragen tot minder energieverbruik en minder CO2-emissies is groot. Een recente studie van McKinsey (1) raamt dit potentieel voor Europa op 12 miljoen ton fuel per jaar. Voor elke ton CO2 die tijdens de productie van kunststof isolatiematerialen uitgestoten wordt, wordt tijdens de hele levenscyclus van die producten 233 ton CO2 bespaard.

Kunststof raamprofielen bewaren de isolatiewaarde van hoogrendementsbeglazing beter dan de meeste alternatieven. Kunststofleidingen voorkomen bij het transport van drinkwater verspilling van deze schaarse grondstof. Rioleringsbuizen van kunststof met BENOR kwaliteitsmerk en met KURIO recyclinggarantie beperken het risico op vervuiling van bodem en grondwater. Tenslotte beschermen dichtingsfoliën van kunststof of rubber de gebouwen en andere constructies tegen waterschade en zij zijn onmisbaar bij de uitvoering van "groene daken".

Sommige weinig doordachte maatregelen willen voorrang geven aan materialen op basis van hun herkomst en niet op basis van hun prestaties. Als gevolg hiervan wordt voor eenzelfde investering minder energie bespaard dan bij het gebruik van hoogwaardige alternatieven op basis van kunststof. Uiteindelijk resulteert dit in een minder gunstige milieubalans over de volledige levensduur van het gebouw.

Duurzame ontwikkeling heeft ook een belangrijke economische component. De kunststof- en rubberindustrie is in België in omzet de tweede bouwmaterialensector na de glasindustrie. De bouwtoepassingen vertegenwoordigen 22% van de omzet van de Federplast.be leden. Bouwproducten van kunststof en rubber, en hun grondstoffen, vertegenwoordigen een omzet van 4.3 miljard euro en een rechtstreekse tewerkstelling van 8000 personen. Zij vertegenwoordigen bijna ¼ van de 8.4 miljard euro bijdrage van de kunststofindustrie aan de handelsbalans van het land.

Gezien het belang van de kunststoffen voor duurzaam bouwen en wonen heeft Federplast.be vzw, de vereniging van producenten van kunststof- en rubberartikelen bij Agoria en essenscia, een Sectorcommissie Bouw opgericht. Deze commissie stelt zich tot doel de bijdrage van de bouwmaterialen van kunststof en rubber aan duurzame ontwikkeling te bevorderen. De Heer Herman Raes, commercieel directeur Recticel Insulation Belgium, is hiervan de voorzitter.

(1) "Innovations for Greenhouse Gas Reductions - A life cycle quantification of carbon statement abatement solutions enabled by the chemical industry", International Council of Chemical Associations, July 2009. Downloaden op http://www.icca-chem.org.