Ingezonden persbericht


Krakers vragen voorlopige voorziening aan voor demonstratie 24 oktober

Utrecht - De gemeente Utrecht legt de optocht vóór het kraken aanstaande zaterdag dermate grote restricties op dat de krakers naar de rechter stappen. Zij vragen middels een voorlopige voorziening de rechter om deze restricties ongedaan te maken. Het betreft vooral beperkingen over de route die de optocht wil gaan afleggen. "Het opleggen van beperkingen aan een demonstratie is het beperken van de vrijheid van meningsuiting. De gemeente Utrecht doet dit keer op keer, vaak op het laatste moment, en we zijn het zat. Laat ze dit maar voor de rechter gaan verantwoorden," aldus kraker Judith.

In het verleden is het al meerdere malen gebeurt dat de gemeente op het laatste moment de route aanpaste, of met andere beperkingen kwam op demonstraties. Dit is gebeurt tijdens de demonstratie voor het woonrecht op 27 september vorig jaar, en tijdens de manifestatie voor de rechtbank op 22 april dit jaar, en uiteraard het meest tekenende voorbeeld de massale arrestatie van alle demonstranten tijdens de fietsdemonstratie tegen de G8 op 5 mei 2007. "Deze inmenging met het grondrecht op de vrijheid van betoging moet eens afgelopen zijn", zo stelt Judith. "Wij hebben tot op het laatste moment geprobeerd open te staan voor communicatie, we hebben onze route in eerdere onderhandelingen al aangepast aan de wensen van de gemeente en politie. Toch weten zij het weer voor elkaar te krijgen hier op het laatste moment onzinnige restricties aan op te leggen."

De demonstratie aanstaande zaterdag is een demonstratie vóór het kraken. Vorige week donderdag werd het wetsvoorstel om kraken te verbieden aangenomen in de Tweede Kamer. Om te laten zien dat kraken doorgaat zullen honderden krakers en sympathisanten zaterdag de straat op gaan. Het beloofd een bonte optocht te worden, gekleurd door muziek, weggeefwinkels, sprekers en natuurlijk krakers. "In het debat rondom het kraakverbod zijn wij stelselmatig genegeerd. Dat betekent niet dat we ons de mond laten snoeren. Voordat er gestemd werd zijn wij de straat op gegaan, nu doen we dat, en we zullen dat blijven doen", aldus een kraker.

De rechtszitting voor de voorlopig voorziening zal plaatsvinden op vrijdag 23 oktober 2009, om 14:00 uur in de rechtbank Utrecht (Vrouwe Justitia plein 1).