Ingezonden persbericht

Utrecht, oktober 2009

Een anders-dan-anders boek over dementie

Had ik het maar geweten
Moderne dementiezorg

Praktische tips voor familie, vrienden en verzorgenden

In Nederland hebben ruim 250.000 mensen dementie. De zorg voor dementerenden is enorm in beweging; mede omdat hun aantal de komende jaren door de vergrijzing explosief zal gaan stijgen en daarmee de zorgkosten zullen toenemen. Mantel- en thuiszorg gaan hierdoor een steeds grotere rol spelen, ook omdat het aantal plaatsen in verzorgingshuizen beperkt is. Nu al woont 70% van de dementerenden thuis. Had ik het maar geweten, moderne dementiezorg speelt hierop in met praktische adviezen en concrete tips gericht op de thuissituatie, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Praktisch toepasbaar
Het boek belicht onderwerpen als communicatie, gedrag, omgaan met geheugenproblemen, mentorschap bij medische en financiële kwesties, activiteiten en toepassing van nieuwe technieken. In tegenstelling tot veel andere boeken over dementie is dit een zeer praktisch toepasbaar boek. Zo'n 250 foto's verduidelijken de onderwerpen en maken het boek prettig leesbaar. Veel familieleden van dementerenden raken overbelast, daarom bevat het boek ook tips ter bewaking van hun grenzen.

Voorbeelden
Buitenlucht en veel licht zijn heel belangrijk om iemand met dementie goed te laten te laten functioneren. Bewegen is naast medicatie het enige dat dementie kan afremmen/vertragen, toch bewegen de meeste dementerenden relatief weinig. Er zijn indicaties dat kauwen ook een remmende werking op dementie kan hebben. Toch laat de mondzorg voor mensen met dementie te vaak te wensen over en wordt er (te) snel gemalen voedsel gegeven. Moderne technologie als dwaalbeveiliging en alarmering met behulp van sensoren wordt (te) beperkt toegepast.


· Voorwoord van Prof. Dr. Philip Scheltens, hoofd Alzheimercentrum VU
· Met persoonlijke verhalen van Adelheid Roosen en Gerdi Verbeet

Over de auteurs
Ruud Dirkse en Caro Petit werken beide bij het Hilversumse zorginnovatiebureau DAZ. Ruud Dirkse is daarnaast hoofdredacteur van het tv-programma Moderne Zorg en medeontwikkelaar van de verplaatsbare mantelzorgwoning en andere woonoplossingen thuis. Caro Petit heeft zo'n vijftien jaar ervaring als activiteitenbegeleidster van mensen met dementie.

Had ik het maar geweten ­ Moderne dementiezorg Ruud Dirkse & Caro Petit 22,50

Had ik het maar geweten
Had ik het maar geweten
Dirkse, R.