Hendrick Hamel brengt Nederland, België en Korea samen in Gorinchem


Koreaanse cultuur met Hollandse glorie

GORINCHEM, 20091013 -- Op vrijdag 23 oktober zal de ambassadeur van Zuid-Korea de intentieverklaring voor de oprichting van een Belgisch/Nederlands Koreaans Cultureel Centrum in Gorinchem gezamenlijk ondertekenen met de voorzitter van de Hendrick Hamel Foundation in het Hamelhuis.

Zuid-Korea is één van de zich snelst ontwikkelde economiën in Azië. Voor Europa, zeker voor Nederland, gaat het om een zeer belangrijke handelspartner. We kunnen dat met eigen ogen constateren op onze snelwegen en in de etalages van onze electronicawinkels. Maar Korea heeft meer te bieden dan alleen handel en industrie. Om de zo belangrijke banden tussen Nederland, maar ook België, te versterken komt er een Koreaans Cultureel Centrum. Als vestigingsplaats is Gorinchem gekozen. Niet toevallig...

In de historische stad aan de Merwede is Hendrick Hamel geboren.
In Korea is Hamel zelfs beroemder dan voetbalcoach Guus Hiddink. Ieder schoolkind kent zijn naam. De VOC boekhouder leed in 1653 schipbreuk voor de kust van Korea en verbleef er vervolgens tot 1666. In die periode hield hij een minitieus dagboek bij. In feite de eerste publicatie in de Westerse wereld over dit land. In dit dagboek werd de cultuur van Korea voor het eerst systematisch vastgelegd, en daarom is het geschrift van Hamel voor elk schoolkind voorgeschreven lesstof.

De afgelopen maanden werd het zeventiende eeuwse geboortehuis van Hamel minutieus nagebouwd in Gorinchem. De ideale plaats voor het Koreaans Cultureel Centrum. Dat Korea groot belang hecht aan dit centrum bewijst de onderteking van de intentieverklaring door de ambassadeur.

Voorafgaand aan de ondertekening vindt een persconferentie plaats, waarin de doelstelling en programmering van het centrum nader worden toegelicht. Tevens kan het Hamelhuis worden bezichtigd.
Voor Gorinchem en de regio betekenen het Hamelhuis en Cultureel Centrum tevens een belangrijke impuls voor de economie. Jaarlijks worden vele tienduizenden bezoekers verwacht, met name uit Korea zelf. Vandaar dat de gemeente een belangrijk aandeel heeft gehad in de totstandkoming van dit initiatief.

Na de persconferentie vindt de officiële ondertekening plaats. In een ronde tafelgesprek zal het initiatief nader worden toegelicht. Harpiste Lavinia Meijer, Koreaanse van geboorte, zorgt voor de muzikale omlijsting.

Stichting Hendrick Hamel Foundation





Ingezonden persbericht